Бум на заразата през ноември

Училищата са чисти, постоянно се дезинфектират, заразата идва от семействата

Бум на заразата през ноември | StandartNews.com

Не очаквам ваксина преди края на зимата, казва проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в специално интервю за вестник "СТАНДАРТ"

 

  • Училищата са чисти, постоянно се дезинфектират, заразата идва от семействата
  • Маските в коридорите на училищата трябва да се носят
  • Добре е рисковите групи да се ваксинират срещу сезонния грип
  • Колегите не бива да се отпускат - нужно е да спазват всички предпазни мерки

 

- Проф. Балтов, редица държави отново затягат мерките във връзка с разпространението на коронавируса. Каква е прогнозата Ви за есента и зимата - очаквате ли нова вълна на заразата?
- Гледайки какво се случва в Европа смятам, че новата вълна няма как да подмине и България. Неминуемо ще се получи едно завишаване на откритите нови случаи и смятам, че от началото на ноември може да се очаква нов пик. За съжаление, той ще съвпадне и с новите есенно-зимни респираторни инфекции, следствие от това ще се увеличат и случаите, които трябва да бъдат лекувани в болници и реанимации.
- Възможно ли е връщане на по-строгите мерки и у нас - кога и при какви условия?
- На този етап мисля, че това не е възможно. Все пак не трябва да забравяме, че България е сред държавите с едни от най-либералните мерки и смятам, че през последните 2-3 месеца го доказахме. Имахме един изключително силен летен туристически сезон и за съжаление голяма част от хората не спазваха мерките. Това продължаваме да го виждаме сега и на протестите, тъй като много от хората не носят предпазни средства и не спазват необходимата дистанция, макар и да са на открито. Мерките, които се очакват отново ще бъдат по-скоро спазване на дистанция, задължително носене на маска, може би и ограничаване на нощните заведения, но те в никакъв случай няма да бъдат крайни - затваряне на градове, стоене вкъщи и т.н. Като цяло се очаква постигане на някакъв контрол и сигурност за хората.
- Как бихте коментирали контраста между високата смъртност при заразени с коронавиус и намаляващата заболеваемост, която съобщават от Министерския съвет?
- Това не е контраст, това е нормален процес, защото знаете, че случаите, които откриваме като новозаразени преминават през няколко етапа. Първоначално са активни случаи и някои от тях, около 15%, постъпват в болници. За съжаление, от тези 15%, в някои случаи около 5-7% стигат и до интензивните отделения, където са на постоянна кислородна терапия или интубация, когато се налага. Няма сериозна промяна, процентът си е същият. На моменти варира между 4-5%, но в никакъв случай не бих казал, че е намалял.
- Смятате ли, че със старта на учебната година рисковете от нов бум на коронавирус се увеличават?
- Да, очаква се след започването на учебната година да имаме увеличаване на случаите при децата, но при тях заразата идва по-скоро от техните родители. Училищата са чисти, постоянно се дезинфектират и в тях нямаме предаване на коронавирусната инфекция, тя идва отвън, от семействата.
- Много майки са против маските по коридорите на училищата, след като в класните стаи децата ги свалят. Каква е Вашата препоръка?
- Смятам, че маските трябва да бъдат носени, не случайно се носят постоянно и в лечебните заведения. Независимо дали си в стая или коридор, самият контакт по време на междучасията на деца от различни класове може да доведе до пренасяне на инфекцията от един клас на друг, а следователно и увеличаване броя на заразените. Зная, че маските са доста неудобни, но носенето им ще предпази разпространението на инфекцията, когато има събиране на повече деца на едно място.
- Много директори на училища организират съвместно с родителите закупуване на бактерицидни лампи. Ефективни ли са те и има ли смисъл да се слагат в класните стаи?
- Бактерицидните лампи могат да бъдат поставени единствено, когато нямаме учебен процес, тоест, по време на късните часове от деня, когато нямаме деца в училищата. Те трябва да бъдат изключвани сутрин рано, преди да започнат учебните занятия, не защото пречат, а защото няма доказателство, че премахват всички вируси. Не съм убеден, че е подходящо те да бъдат включени, докато има детско присъствие там.
- Предстои грипният сезон. Как да различим симптомите на грипа от тези на коронавируса?
- Симптомите на грипа стартират много по-драстично с едно сериозно неразположение, болки в мускулите, температура (обикновено над 38 градуса), което по-нататък се задълбочава във възпаление на носа, носоглътката и чак в по-късен етап се стига до кашлица. При коронавирусната инфекция началото е много по-плавно. Температурата обикновено е между 37,2 и 37,5 градуса и започва с лека суха кашлица, дразнене в носа и гърлото. Тези симптоми по-нататък се задълбочават и се стига до главоболие, загуба на обоняние, нарушен ритъм на сърцето (при възрастните) и засягане на белия дроб, и микросъдовата циркулация. Разбира се знаете, че има и бързи тестове, които позволяват да се направи както изследване за грипните вируси, така и бърз скрининг за коронавирусната инфекция.
- Добре ли е хората да се ваксинират срещу сезонния грип?
- Смятам, че хората, които попадат в рисковите групи (над 65 години; хора с хронични заболявания) или работят сред голям брой персонал е редно да се ваксинират, защото по този начин те ще намалят риска за себе си и за околните. Това разбира се е личен избор и никой не бива да се чувства задължен.
- Какво сочат научните публикации - кога можем да очакваме в България ваксина срещу коронавирус?
- Не мисля, че е възможно преди края на зимата, колкото и да чуваме обнадеждаващи изказвания в Русия, САЩ и Европейския съюз. Все пак третата и най-важна фаза на изследване - ваксиниране на живи хора и изследване на странични ефекти, ще изисква минимум 6 месеца, според мен.
- Измени ли се коноравирусът за изминалите 10 месеца - в каква посока и как в момента протича заболяването?
- Като цяло вирусът не се е променил, макар и да казват, че има някакви леки интерпретации в разпространението. По-скоро интерпретациите са в хората, които не спазват мерките и които водят до разпространяване на вируса.
- Как протича вирусът при по-младите, конкретно децата?
- При по-младите протича с едни съвсем леки болки в гърлото, при някои по-рядко придружени със суха кашлица и температура от порядъка на 37,5.  Те го изкарват много леко, по-скоро като една настинка. В "Пирогов" досега нямаме случай, в който да е имало тежко протичане на коронавирусната инфекция при дете и слава, богу, те са предпазени в този случай. Именно затова и новата учебна година стартира присъствено, а не онлайн, както беше през пролетта.
- Колко дълго продължава лечението на коронавиурса, ако е открит в нашето тяло?
- Средното лечение на един пациент, който е без усложнение е около 14 дни - между откриването на коронавирусната инфекция чрез PCR тест и последващото карантиниране, а към края на карантината ние взимаме повторен PCR тест. Обикновено, когато протича леко, в повечето случаи инфекцията се изчиства в рамките на 2 седмици, но все пак винаги има изключения. Знаете, че има и случаи, когато дори и да протече леко, има хора, които не успяват да се изчистят повече от 30 дни. Като цяло 14-дневния престой е нормален в болници, след което, когато има по-тежки усложнения инфекцията може да остане дори до 2 месеца.
- Зачестиха случаите на заразени лекари. Каква е препоръката Ви към вашите колеги, особено тези, които са на първа линия? Достатъчно защитени ли са те?
- Те са достатъчно защитени, но всички се отпуснахме и смятахме, че вирусът няма да има втори пик. За съжаление виждаме, че това не е така и фактът, че случаите между колегите зачестяват говори, че има едно отпускане и в нашата гилдия. Повечето мислим, че едва ли не сме предпазени, но в момента, в който не контролираш собственото си поведение винаги си поставен под риск. Апелът ми към всички колеги, които работят на първа линия, е да не забравят, че те наистина са първата, най-важната линия и затова трябва да спазват всички предпазни мерки, които са необходими за работа в потенциално инфектирана среда. За колегите, които работят в постоянно инфектирана среда заплахата идва от тези, които не са взели мерки в потенциално инфектираната и не са знаели, че контактуват със заразен от COVID-19. Имаме много случаи, когато колеги, работещи в различни болници заразяват семействата си, именно поради това, че единият работи в една болница, другият в друга. Това за съжаление няма как да бъде избегнато, но все пак трябва да бъде ограничено до минимум и моментално да се вземат мерки, когато изпитат и най-малкия дискомфорт. По този начин предпазват себе си, близките и хората, с които работят, защото хваната навреме инфекцията много по-рядко достига до тежки усложнения.
- Връчихте специални грамоти на хора, които работиха като доброволци в "Пирогов". Има ли още желаещи да помагат и да правят дарения?
- Желаещи да помагат винаги има. Ние сме изключително благодарни на нашите дарители, които направиха изключително много за "Пирогов", особено първите 2 месеца, когато наистина положението беше тежко, защото ние, а и всъщност никой не беше подготвен. С времето желанието и даренията намаляват, но това е нормално. Все пак ние успяхме да направим доста сериозно оборудване на болницата - наличие на отлични предпазни средства, дезинфектанти, много добре изградени алгоритми за работа, така че това, което направиха дарителите и хората, които продължават да ни помагат е много важно за нас.
- Като специалист какви са вашите препоръки към хората? Как те да поддържат имунната си система в добро състояние?
- Имунната система се поддържа най-вече с имуностимулатори. Хубаво е да се взимат и витамини, особено в този сезон, когато предстоят студените зимни месеци. Има и народни имуностимулатори, например джинджифилът, който е особено добър със своите качества, но всеки трябва за себе си да направи своя избор и да знае, че на първо място е важно да се спазват трите "Д" - дисциплина, дезинфекция и дистанция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай