Блокираха лекарства, съдържащи ранитидин

Спирането им от продажба е превантивно

Блокираха лекарства, съдържащи ранитидин | StandartNews.com

Наличните на българския пазар количества от лекарствени продукти, съдържащи ранитидин, са блокирани от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и фармацевтичните компании, съобщиха от ИАЛ. Продажбата на тези лекарствени продукти е преустановена.

Блокирането е превантивна мярка във връзка със започналия от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) преглед на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин заради съмнение за възможна контаминация с нитрозамини в активните вещества, от които са произведени. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън територията на ЕС.
 
Въпреки, че ЕМА изрично подчерта, че няма препоръка за прекратяване на употребата на ранитидин-съдържащи лекарствени продукти, повечето ПРУ в ЕС и в трети страни предприемат спиране на продажбите на тези лекарствени продукти като предпазна мярка, допълниха от ИАЛ.
 
Ранитидин е активно вещество, което се използва за намаляване на производството на киселина в стомаха при болни със стомашна язва или гастроезофагеален рефлукс, а NDMA е класифициран като вероятен канцероген при хора въз основа на изследвания върху животни, пише Канал 3 Той присъства в някои храни и в някои източници на вода, но не се очаква да причини вреда при поглъщане в малки количества.
 
Пациентите не следва да преустановят лечението с ранитидин, без да се консултират с лекаря си, тъй като рискът от спиране на лекарството е значително по-голям от риска от продължаване на приема до следващата консултация с него. На пазара има други лекарства с други активни съставки, които имат същите терапевтични показания, припомниха от ИАЛ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай