Без заблуди! Няма “Каналин” за артерии

Когато те се запушат, тъканите, зависимиот тях, умират

Без заблуди! Няма “Каналин” за артерии | StandartNews.com
  • При атеросклерозата плаката не се наслоява върху стената на съда, а болестно я изменя

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.

 Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт". Пишете ни на адрес: [email protected]

  • Когато те се запушат, тъканите, зависимиот тях, умират

 

Сърдечносъдовите заболявания са най-значимата причина за смърт в развитите страни. Единственото изключение е Япония, където на първо място са онкологичните заболявания. Поради високия стандарт на живот и добре развитото здравеопазване инфекциозните болести и травмите имат относително по-малко значение като причина за смърт и хората буквално доживяват да развият сърдечносъдова болест или съответно рак, ако говорим за Япония.

Особено чест механизъм, по който се развиват сърдечносъдовите болести, е атеросклерозата. Тя предизвиква стеснение на артериите, кръвотокът в тях се нарушава и тъканите, захранвани от съответния съд, страдат.

Когато артерията се запуши, тъканите, зависими от нея, умират, а когато тези тъкани се намират в сърцето или мозъка, нерядко може да умре и самият човек, а

  •  ако оцелее, това рядко остава без последици

Различните аспекти на атеросклерозата са област, в която непрекъснато се провеждат множество проучвания и изследвания. Така че ние днес знаем много и всеки ден научаваме още повече. Ето класическите рисковите фактори, които със сигурност допринасят за нейното развитие: наследствена предразположеност, мъжки пол, напреднала възраст, тютюнопушене, диабет, високо кръвно и висок холестерол.

Както се вижда от този списък, има фактори, на които няма как да повлияем и такива, които все пак подлежат на корекция. Колкото и да ни се иска, не можем да върнем календара назад и да поправим влиянието на рисковия фактор възраст. Но можем да не пушим, да контролираме кръвното си налягане, холестерола и кръвната захар. В този списък от рискови фактори хората полусъзнателно поставят и пиенето на алкохол. То е нещо като устойчива фраза: "пушене, пиене и секс". В интерес на истината, пиенето в малки дози дори има благотворен ефект по отношение на сърдечните болести. Проблемът е, че никой не пие толкова малко. От друга страна, неумереното пиене при някои хора повишава холестерола. Що се отнася до секса, той по-скоро помага да се предпазим от заболяване. В конкретния случай по-скоро заболяването пречи на секса, тъй като запушването на артериите в малкия таз

  •  води до еректилна дисфункция

Нека се спрем по-подробно върху това какво точно се случва в съдовете, тъй като по този въпрос съществуват недоразумения, умело използвани от някои подли шарлатани. Поради недостатъчните и фрагментарни обяснения, които витаят в пространството, повечето хора си представят, че холестеролът се отлага по стените на съдовете и ги запушва по същия начин, по който мръсотията отходния канал в кухнята. От това следва интуитивното заключение, че можем да изпием някакво чудотворно лекарство, което да разтвори споменатите наслоявания и артериите да се окажат чисти отново. Подобни "лекарства" се и продават.

За съжаление, това не е така. Ето какво наистина се случва в артериите.

Вътрешната повърхност на съдовете е покрита с тънък слой от много важни клетки, наречени ендотелни. Те са изключително нежни и чувствителни, а от тяхното правилно функциониране зависи в голяма степен работата на самия съд. Когато по някакви причини настъпи повреда на тези клетки в някоя зона, част от поправката им зависи от това върху тях да се натрупа малко от циркулиращия в кръвта холестерол. Тук виждате ролята на повечето изредени по-горе рискови фактори.

  •  Пушенето намалява антиоксидантния потенциал

на кръвта, при което повредите по ендотелните клетки стават по-трудно предотвратими и по-значими, когато настъпят. Освен това някои от съставките на дима директно увреждат тези клетки. Високата кръвна захар при диабет разстройва техния метаболизъм. При високо кръвно налягането в съда директно води до по-голям натиск върху тях и ги уврежда. При висок холестерол той се отлага повече, отколкото трябва. При напредване на възрастта чисто статистически се увеличава вероятността от натрупване на некачествено поправени повреди. Вижте колко е логично всичко.

В повечето случаи повредата на ендотелните клетки бива поправена без остатъчни последствия. Но доста често нещата не се случват по правилния начин. Наслоеният холестерол се оказва твърде много, за да бъде усвоен за това, за което е нужно. Клетките нямат друг избор освен да го накарат на потъне под ендотелния слой. Там се развиват основните събития при болестта, наречена атеросклероза. Попаднал под ендотела, холестеролът се възприема ни повече, ни по малко като чуждо тяло. Той не може да бъде така лесно усвоен от околните клетки и, бидейки непривична повърхност, предизвиква възпаление. Случва се абсолютно същото както, когато ви влезне тресчица в пръста. Ако не я извадите оттам, мястото се възпалява, след 2-3 дни забира и тресчицата сама си излиза заедно с капка гной. Само че

  •  холестеролът няма накъде да излезе

Около него се струпват левкоцити и се развива локално възпаление. Това провокира околните клетки да се делят и по стената на артерията се получава задебеление. Това представлява атеросклеротичната плака. Тя не е наслоена върху стената на съда. Тя е болестно изменение на самата стена. Сами виждате, че при това положение няма как да съществува "каналин", който да я "разтвори".

С плаката оттук нататък могат да се случат различни неща и те са все лоши. Тя може да расте, докато съвсем запуши артерията. При стрес върху съда тя може да се нарани. Това е предпоставка да се образува тромб, който също да запуши съда. С времето в нея могат да се отложат калциеви соли и съдът да придобие твърдост на мидена черупка. Това отнема нормалната способност на поразената артерия да се свива и отпуска в отговор на физиологичните нужди на тъканите и освен това променя неблагоприятно начина на течене на преминаващата през нея кръв.

Атеросклерозата се изявява в организма по три начина. Единият е

  •  исхемичната болест на сърцето

с най-тежката си форма миокардния инфаркт. Другият е мозъчносъдовата болест, която води до инсулт и съдова деменция. И накрая, но не и по значение, е периферната съдова болест, която е основната причина за загуба на крайници в мирно време. Тъй като атеросклерозата не се появява избирателно, обикновено човек, у когото се открива една от нейните изяви, с много голяма вероятност ще развие и другите две.

Какво можем да направим? Преди всичко не трябва да допускаме атеросклерозата да се развие. Основен е контролът на рисковите фактори. Не пушете. Обръщайте внимание на телесното си тегло. Затлъстяването е основен рисков фактор за развитие на диабет втори тип. Ако все пак страдате от диабет, контролирайте със здрава ръка нивата на кръвната си захар. Затлъстяването е рисков фактор и за високите нива на холестерола. Обръщайте внимание и на него. Пускайте поне веднъж годишно профилактични кръвни изследвания, които включват и липиден профил. Ако холестеролът е завишен, взимайте мерки. Контролирайте кръвното си налягане. Освен за развитието на атеросклероза, то е рисков фактор и за други опасни заболявания.

Яжте разнообразна храна, спазвайте умерен режим на живот и работа, а когато не можете да избегнете прекомерното напрежение, научете се как да го отработвате и да се отпускате. Обръщайте внимание на тялото си.

  •  Атеросклерозата не се лекува

но не е като да сме напълно безпомощни пред нея. Можем значително да забавим нейното развитие, можем и успешно да профилактираме усложненията, които предизвиква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай