Бъркаме старческото треперене с болест на Паркинсон

Бъркаме старческото треперене с болест на Паркинсон | StandartNews.com

Лекарите се надяват скоро да бъде създадена ваксина

Загуба на обоняние и промяна на почерка издават болестта

Близо 15 хиляди са българите с болест на Паркинсон, като 10 на сто от тях са в напреднал стадий на заболяването. В рамките на кампанията "Живот с Паркинсон" невролози от 6 града приеха и прегледаха безплатно над 400 пациенти. В инициативата се включиха специалисти от градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, Русе. Някои от потърсилите ни пациенти се оказаха силно притеснени без основание, отбелязаха медиците. Те поясниха, че са се сблъскали с една често срещана заблуда, при която възрастни болни приемат старческото треперене на ръцете като симптом на паркинсоновата болест. Усилията в посока на по-добра информираност на обществото трябва да продължат, категорични са невролозите. Важно е да се знае, че някои нетипични симптоми като намаляване силата на гласа, загуба на обоняние, промени в почерка, причерняване и загуба на равновесие при рязко ставане могат да бъдат насочващ симптом, допълниха още те. Ако имате съмнение, че развивате паркинсонова болест, не се колебайте да потърсите личния си лекар или невролога, посъветваха те.

Организаторите на кампанията "Национална организация на хора болни от късен паркинсон" и "Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България" са разработили девет признака и по-малко известни симптома на болестта на Паркинсон, за да помогнат на хората по-лесно да разпознават симптомите. Деветте по-малко известни симптома на болест на Паркинсон са: нарушения на съня, депресия и тревожност, сила на гласа, загуба на обоняние, когнитивни нарушения, ортостатичната хипотония (спадане на кръвното налягане при промяна на положението, например изправяне от седнало положение), дистония, безизразност - забавяне или загуба на спонтанните и волевите движения, умора и апатия.
Съвременното лечение на болестта е достъпно и у нас, всички световно утвърдени методи и нови лекарства са добре познати и няма причина болните да се опасяват, че болестта им е фатална и лечение за нея не съществува, категорични бяха невролозите.

Водещият невролог акад. Иван Миланов подчерта, че светът върви напред и само след няколко години ще може да разчита на ранна диагноза след биопсия на червата и на превенция с помощта на ваксина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай