Балтов: Здравната вноска може да скочи

Следващата стъпка е да искаме увеличаване на клиничните пътеки и повече пари за здравеопазване в здравната система, каза директорът на "Пирогов"

Балтов: Здравната вноска може да скочи | StandartNews.com

Очаква се тази година парите за болничната помощ, около 2 млрд. лв., да стигнат. Това заяви пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Следващата стъпка е да искаме увеличаване на клиничните пътеки и повече пари за здравеопазване в здравната система. Нещо, което министър Ананиев се опитва да прави вече една година чрез поставянето на публична дискусия на няколко модела, заяви проф. Балтов.

Той каза още, че предстоят сериозни преговори между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), при които да се помисли за увеличение на парите за здравеопазване.

Според него не може да се говори за увеличаване на размера на здравните вноски, тъй като в момента е голям броят на неосигурените - между 500 000 и 700 000 души.

Раздържавяването на НЗОК ще позволи да се засили конкуренцията, да има по-качествено здравеопазване. Нещо, което в момента малко липсва, тъй като се набляга на количествено здравеопазване, за да имаме по-голям фонд, с който да разполагаме, каза проф. Балтов.

"Не бих казал, че "Пирогов" има притеснения с тези нови играчи, защото болниците, които предлагат комплексна услуга, ще бъдат търсени и ще бъдат задължителен партньор на тези фондове. Проблем ще имат малките частни болници, които се опитват да надграждат в нещо, което липсва в големите болници.

Той каза, че няма да има закриване на болници, по-правилно е да има вливане на болници, за да се запази ресурсът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай