Балтов с нова заповед: само хирургически маски

Причината е новият щам на коронавируса

Балтов с нова заповед: само хирургически маски | StandartNews.com

 

Ще издам заповед да се носят само маски с висок клас на предпазване, съобщи директорът на „Пирогов“ Асен Балтов в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS. Изказването му беше по повод новия щам на коронавируса и още два случая на болни с него, които са установени днес в болницата.  

Заради силно заразните нови варианти на Ковид Германия вече забрани обикновените медицински и текстилни маски в обществения транспорт и магазините, Австрия се подготвя за същото решение,

Европа препоръчва да се използват FFP2, произвеждан в Китай като KN95, а в САЩ – като N95. Алтернатива са маски за хирурзи в операционните.

Като клинично протичане не може да се каже, че новите случаи протичаг по-тежко. Не е доказано още, каза още Балтов. Лечението им протича по същия начин като обикновения щам, добави той.

По думите му няма как новият щам да бъде скрит при тестване. "Ако PCR-ите секвенирани без S ген, са носители на тази модификация, вероятно ще бъдат използвани като косвен белег, който като се извършват тестове ще бъде използван, за да се види дали някой пациент носи новия щам", разясни проф. Балтов.

Според него ще трябва да се види дали ваксината на AstraZeneca действа и на новата мутация. "Ако не действа, ще трябва да си поправят ваксината. Но не вярвам да не действа", сподели медикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай