Понеделник,

AstraZeneka. Защо това не е изборът?

От: Редактор -
1207
AstraZeneka. Защо това не е изборът?
A
A
A

Определено имаме готовност да поставяме иРНК ваксини, увери зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Той представи анкета, проведена между 607 общопрактикуващи лекари - 15% от всички, при която 78,9% от тях заявяват, че са готови да поставят и РНК ваксини.

И припомни, че в началото на пандемията е имало среща на здравното министерство с всички общопрактикуващи лекари, на която било решено, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за провеждането на масова ваксинация у нас.

Според д-р Брънзалов обаче "това време беше много отдавна"."Това беше времето, когато се търсеха фризери, които трябваше да съхраняват ваксината на Pfizer.

Като се имаше предвид кратките срокове, в които трябваше да бъдат заявени тези ваксини, ние (Български лекарски съюз - бел. ред.) заявихме, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за нас", обясни той.

Според д-р Брънзалов масовата ваксинация е възпрепятствана от недостиг на ваксини - включително и на AstraZeneca. Обаче вече се наблюдава отлив на желаещи да се ваксинират след спирането на оксфордската ваксина."Нищо по-лошо не може да се случи на една ваксина от това тя да бъде спряна - дори и за два дена. И за два часа да бъде спряна, тя естествено поражда съмнения от страна на пациентите, защото все пак ще трябва да бъдат подложени на тази ваксинация", коментира д-р Брънзалов.

Лекарят критикува схемите за ваксинация и "зелените коридори", като според него приоритетно трябва да бъде ваксинирана най-нуждаещата се част от населението - възрастните и хората с придружаващи заболявания.

"Готови сме да го направим. Да, след тази много неприятна ситуация (с AstraZeneca) е факт, че имаме проблем - имаме отдръпване. Надявам се, че в бъдеще ще се появят повече желаещи.

 Трябва да се защитаваме по някакъв начин", посочи зам.-председателят на БЛС.И подчерта, че България е достатъчно подготвена да предостави медицинска помощ - има 50 хил., от които 7-8 хил. са запълнени.

Голяма част от персонала пък вече е ваксинирана или е преболедувала вируса. Но според д-р Брънзалов в същия момент има голям проблем - нарастваща заболеваемост. Той е категоричен, че този момент трябва да бъде решаван от всички нас - като спазваме дистанция и мерки.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията