Четвъртък,

Ваксинират журналисти в III фаза

От: Мартина Суботинова -
Ваксинират журналисти в III фаза
A
A
A

Журналистите също бяха включени в третата фаза на ваксиниране, обявиха от Министерството на здравеопазването. Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от плана. Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности", посочват от щаба.

Третата фаза ще продължи със служители на АЕЦ-Козлодуй, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н.Ваксинирането на уязвимите групи от населението остава основен приоритет на Министерството на здравеопазването. Затова краят на трета фаза от националния план ще бъде застъпен с начало на четвърта. В тази фаза обхванати с имунизация ще бъдат "възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в това число имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити".

Всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca да се използват за поставяне на първа доза. Това реши днес на редовното си заседание Съветът на Националния ваксинационен щаб, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

По този начин ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес.От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината десет седмици след първата, съгласно възможностите, които дава кратката характеристика на продукта. Членовете на ваксинационния щаб са изразили мнение, че оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст.

Отложената поради лоши метеорологични условия днес доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech се очаква да пристигне у нас в средата на седмицата.Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 ще се извършва паралелно.На членовете на Централната избирателна комисия, на районните и на секционните комисии, с които започва трета фаза на плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech. По този начин се гарантира завършването на имунизацията с две дози от ваксината, а от друга страна до изборния ден ангажираните с провеждането на изборите да бъдат максимално защитени от вируса.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички