Петък,

Аргирова: Имунизирани ще влязат с урни в болниците

От: Мартина Суботинова -
129
Аргирова: Имунизирани ще влязат с урни в болниците
A
A
A

„Трябва да се обърне специално внимание на това кой ще влезе с урните в болничните заведения.”

Това каза вирусологът проф. д-р Радка Аргирова по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде Агенция „Фокус“.

„Кои ще бъдат тези, които ще влязат в болничните заведения с урните, ще се осигури ли това гласуване? Това е изключително трудно. На това трябва да се обърне специално внимание.

В никакъв случай не трябва да се допуска там да влизат неимунизирани хора. Всички подробности трябва да бъдат идеално и точно разписани. Трябва да се постараем около месец, 20-30 дни преди датата на избори да има съсредоточаване на здравните заведения, в които ще се проведе гласуването така, че да може все пак да бъдат по-малко на брой тези заведения, ако е възможно“, допълни тя.

Остро стои въпросът възможен ли е избор на ваксина – той стои остро и сериозно, защото в края на периода, когато парламентът обяви с кои фирми ще бъде свързана доставката на ваксини в страната и ЕС, сега възниква въпросът можем ли да избираме, каза вирусологът.

„Въпросът е, че до обикновените хора все още няма информация за това коя ваксина какви качества има. Апелирам към здравните органи и изпълнителната власт, аз съм готова да се включа в такова написване на кратки и ясни материали, за да могат хората да се ориентират какво да изберат“, допълни тя.

Настоящето намаляване на броя на новооткритите лица с коронавирус не ме успокоява, каза проф. Аргирова.

„Според мен за прогнозата можем да бъдем по-сигурни в по-следващ период от рода на 25-30 януари, защото така или иначе коледните и новогодишни празници завършиха съвсем неотдавна, за някои още и не са. Като слагам един малко по-разширен инкубационен период, горе-долу 20, 25, 30 ще бъде много важно какви ще бъдат цифрите. По това ще разберем до каква степен хората са се съобразили с всички изисквания, които бяха поставени“, обясни тя.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички