Аргирова: Имунизирани ще влязат с урни в болниците

Трябва да се обърне специално внимание на това кой ще влезе с урните в болничните заведения

Аргирова: Имунизирани ще влязат с урни в болниците | StandartNews.com

„Трябва да се обърне специално внимание на това кой ще влезе с урните в болничните заведения.”

Това каза вирусологът проф. д-р Радка Аргирова по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде Агенция „Фокус“.

„Кои ще бъдат тези, които ще влязат в болничните заведения с урните, ще се осигури ли това гласуване? Това е изключително трудно. На това трябва да се обърне специално внимание.

В никакъв случай не трябва да се допуска там да влизат неимунизирани хора. Всички подробности трябва да бъдат идеално и точно разписани. Трябва да се постараем около месец, 20-30 дни преди датата на избори да има съсредоточаване на здравните заведения, в които ще се проведе гласуването така, че да може все пак да бъдат по-малко на брой тези заведения, ако е възможно“, допълни тя.

Остро стои въпросът възможен ли е избор на ваксина – той стои остро и сериозно, защото в края на периода, когато парламентът обяви с кои фирми ще бъде свързана доставката на ваксини в страната и ЕС, сега възниква въпросът можем ли да избираме, каза вирусологът.

„Въпросът е, че до обикновените хора все още няма информация за това коя ваксина какви качества има. Апелирам към здравните органи и изпълнителната власт, аз съм готова да се включа в такова написване на кратки и ясни материали, за да могат хората да се ориентират какво да изберат“, допълни тя.

Настоящето намаляване на броя на новооткритите лица с коронавирус не ме успокоява, каза проф. Аргирова.

„Според мен за прогнозата можем да бъдем по-сигурни в по-следващ период от рода на 25-30 януари, защото така или иначе коледните и новогодишни празници завършиха съвсем неотдавна, за някои още и не са. Като слагам един малко по-разширен инкубационен период, горе-долу 20, 25, 30 ще бъде много важно какви ще бъдат цифрите. По това ще разберем до каква степен хората са се съобразили с всички изисквания, които бяха поставени“, обясни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай