Събота,

Апаратура за 50 000лв. получават болниците с Covid-зона

От: Мартина Суботинова -
212
Апаратура за 50 000лв. получават болниците с Covid-зона
A
A
A

Всеки медицински център или ДКЦ, който е разкрил Covid зона за диагностика и амбулаторно лечение на болни с Ковид-19, ще получи безвъзмездно апаратура на стойност 50 000 лева.

Това съобщиха от Министерсатвото на здравеопазването. От ведомството поясняват, че това могат да бъдат подвижни рентгенови апарати тип Кугел, апарати за ехокардиография или електрокардиография, апарати за лабораторна диагностика, дефибрилатори, кислородни бутилки и др. по списък одобрен от инистерството на здравеопазването.

Лечебните заведения могат да изберат от списъка тези апарати онези, които са им най-необходими.

Заявленията ще се приемат в МЗ чрез Регионалните здравни инспекции. Средствата за закупуването на апаратите са от Оперативна програма "Региони в растеж".

Осигуряването им е възможно след промяна на условията на програмата, извършено през месец юни от здравно министерство.

Оттам допълнват, че отделно от тази апаратура, всяка Covid зона ще получи от Министерство на здравеопазването безплатно по 30 апарата за измерване на пулс и кислородна сатурация, които може да предоставя за ползване от пациенти с Covid-19 в домашни условия за времето на провеждане на амбулаторното лечение.

Мониторирането на кислородната сатурация е сред най-важните показатели за контрол на тежестта на протичането на заболяването и преценка за необходимостта от хоспитализация, напомнят от ведомството.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com