Антигенни и PCR тестове стават едно и също

Това каза проф. Ива Христова

Антигенни и PCR тестове стават едно и също | StandartNews.com

"Развитието на епидемията зависи преди всичко от нашето поведение - разумно или неразумно", каза пред БНР проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести. пред БНР. 

Тя беше категорична, че ако хората се стреснат от черните статистики за заболели и починали болни с коронавирусна инфекция, и стриктно спазват мерките за дезинфекция, дистанция и носят маски - това ще доведе до овладяване на епидемията.

"Ако едни спазват мерките, а други не спазват, епидемията ще се разраства. Оставена без мерки, една епидемия се разпространява експоненциално", подчерта проф. Христова. 

По думите на заместник-директора на Националния център по заразни и паразитни болести до седмица резултатите от антигенните тестове ще бъдат приравнени на резултатите от PCR тестовете и положителните случаи ще влязат в общата статистика и ще подлежат на регистрация и карантиниране:

"Става дума за последното поколение антигенни тестове, които дават над 95% чувствителност, на която можем да се доверим. Предложението е на Европейския център за контрол на болестите".

Според проф. Христова най-добрият вариант е да се отделят Covid пациентите в отделни болници, за да нямат контакт с други болни, но подчерта, че проблемът е в липсата на лекари и медицински персонал за тези болници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай