Ангел Кунчев: Защо да подавам оставка?

Не виждам причина за това

Ангел Кунчев: Защо да подавам оставка? | StandartNews.com

Не виждам причина да подавам оставка. Със служебния министър на здравеопазването работим нормално. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от БТА.

"Ще се опитаме да ускорим темпа на имунизация. След период на лек спад по празниците вчера отново има над 20 000 ваксинирани. Най-важното оттук нататък е да убедим тези, които се колебаят.

Да имаш избор на всички възможни признати в ЕС ваксини и да не се имунизираш, за мен е глупаво и безотговорно към обществото, подчерта Кунчев.

По думите му всичко, което може да доведе до разширяването на обхвата, е добре дошло. Трябва обаче и разяснителна камания и активност на личните лекари, препоръча главният държавен здравен инспектор. За съжаление 15-20 процента от тях не проявяват активност в процеса.

Спадът на случаите на инфектирани е значителен и вече сме под 20-то място в Европа, отчете Кунчев. В тази връзка разхлабването на мерките е правилно и адекватно, особено с оглед на настъпващия туристически сезон, смята той.

Винаги обаче трябва да имаме и едно на ум - случващото се в Азия не е оптимистично, и винаги трябва да имаме готовност да дръпнем "внезапна спирачка", каза той.

Той увери,че е оптимист за краткосрочната прогноза, и че и други действащи рестриктивни мерки могат да отпаднат, ако процентът имунизирани расте със същия темп и достигне до над 30-35%. Информационната ни система е готова за въвеждането на "зеления сертификат" от 1 юли, посочи Кунчев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай