Четвъртък,

Ананиев дава на прокурор № 1 бияча на лекари

От: Стандарт -
124
Ананиев дава на прокурор № 1 бияча на лекари
A
A
A
  • Оборудват с камери най-рисковите места в болниците
  • Удължават срока на проверката за смъртта на 3-годишния Алекс

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев дава на главния прокурор Сотир Цацаров бияча на лекари и медицински сестри в столичната УМБАЛ "Света Анна". "Не приемам и осъждам всякакви такива форми на насилие към медицинския персонал в нашата страна", каза Ананиев пред журналисти в парламента. Той очаква всеки момент доклада на директора на болницата за случилото се.

ВИЖ ОЩЕ: Брутален побой над лекари
 
Припомняме, че около 4 ч. сутринта в Клиниката по хирургия е бил извикан лекар от Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на болницата, за да направи консултация във връзка с лечението на тежко болен пациент. В това време друг пациент, който е приет за планова операция, започнал вилнее в коридора на Първо отделение на Клиниката по хирургия. Удрял, блъскал и обиждал лекари и медицински сестри, дори се нахвърлил да души някои от тях. Размахвал белезници и заплашвал с арест. Счупил и врата на клиниката.Агресивният мъжът предварително бил сложил на камерите гумени ръкавици, за да не бъде заснет, съобщиха от болницата.

ВИЖ ОЩЕ: Арестуваха мъжа, нападнал лекари

"Чакам всеки момент директора на Света Анна, да ми изпрати доклада и моментално ще го предам на главния прокурор. Ние имаме споразумение с Прокуратурата за съвместни действия, като аз и моя екип ще окажем пълно съдействие", посочи Ананиев. Той съобщи, че обмисля създаването на програма с бюджет от здравното министерство, с която най-рисковите места в болниците да бъдат оборудвани с камери за видеонаблюдение.
 
По повод случая със смъртта на 3-годишния Алекс, който издъхна от пневмония с усложнения и кръв в белите дробове, докато родителите му бяха размотавани между три болници, Кирил Ананиев каза, че срокът за резултатите от проверката ще бъде удължен. Докладът, който му е изпратен, бил определен като предварителен. "Не като окончателен. Мотивите на директора са, че все още пристигат нови и нови медицински документи, резулатти от кръвни изследвания. Очакваме и докладите на четиримата незавсими експерти. За съжаление може би ще се наложи да удължа още малко срока. Поех ангажимент пред родителите на Алекс и пред главния прокурор да действаме много бързо, но явно такива случаи изискват технологично време“, заяви още той.
 
Според него повечето медицински специалисти смятат, че детето е имало двустранна бронхопневмония със силна инфекция, която се развива изключително бързо във времето.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички