Ананиев дава на прокурор № 1 бияча на лекари

Оборудват с камери най-рисковите места в болниците

Ананиев дава на прокурор № 1 бияча на лекари | StandartNews.com
  • Оборудват с камери най-рисковите места в болниците
  • Удължават срока на проверката за смъртта на 3-годишния Алекс

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев дава на главния прокурор Сотир Цацаров бияча на лекари и медицински сестри в столичната УМБАЛ "Света Анна". "Не приемам и осъждам всякакви такива форми на насилие към медицинския персонал в нашата страна", каза Ананиев пред журналисти в парламента. Той очаква всеки момент доклада на директора на болницата за случилото се.

ВИЖ ОЩЕ: Брутален побой над лекари
 
Припомняме, че около 4 ч. сутринта в Клиниката по хирургия е бил извикан лекар от Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на болницата, за да направи консултация във връзка с лечението на тежко болен пациент. В това време друг пациент, който е приет за планова операция, започнал вилнее в коридора на Първо отделение на Клиниката по хирургия. Удрял, блъскал и обиждал лекари и медицински сестри, дори се нахвърлил да души някои от тях. Размахвал белезници и заплашвал с арест. Счупил и врата на клиниката.Агресивният мъжът предварително бил сложил на камерите гумени ръкавици, за да не бъде заснет, съобщиха от болницата.

ВИЖ ОЩЕ: Арестуваха мъжа, нападнал лекари

"Чакам всеки момент директора на Света Анна, да ми изпрати доклада и моментално ще го предам на главния прокурор. Ние имаме споразумение с Прокуратурата за съвместни действия, като аз и моя екип ще окажем пълно съдействие", посочи Ананиев. Той съобщи, че обмисля създаването на програма с бюджет от здравното министерство, с която най-рисковите места в болниците да бъдат оборудвани с камери за видеонаблюдение.
 
По повод случая със смъртта на 3-годишния Алекс, който издъхна от пневмония с усложнения и кръв в белите дробове, докато родителите му бяха размотавани между три болници, Кирил Ананиев каза, че срокът за резултатите от проверката ще бъде удължен. Докладът, който му е изпратен, бил определен като предварителен. "Не като окончателен. Мотивите на директора са, че все още пристигат нови и нови медицински документи, резулатти от кръвни изследвания. Очакваме и докладите на четиримата незавсими експерти. За съжаление може би ще се наложи да удължа още малко срока. Поех ангажимент пред родителите на Алекс и пред главния прокурор да действаме много бързо, но явно такива случаи изискват технологично време“, заяви още той.
 
Според него повечето медицински специалисти смятат, че детето е имало двустранна бронхопневмония със силна инфекция, която се развива изключително бързо във времето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай