Зловещи разкрития за мигрантите! ВИП услуги

92-ма обвиняеми в операция "Хавала"

Зловещи разкрития за мигрантите! ВИП услуги | StandartNews.com

Зловещи разкрития за нелегалния трафик на мигранти направи прокуратурата. Тя провежда заедно с полицията и следствието акция "Хавала".

Операцията е кръстена на метода за разплащане „хавала“. Това става чрез лице, което се нарича „хавалар“. На арабски означава касиер или брокер. Парите са се предавали от ръка на ръка, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

92-ма души са с обвинения след акцията „Хавала“ срещу нелегалния трафик на мигранти, която започна вчера. Мигрантите са заплащали минимум 2000 евро на трафикантите у нас. Имало е и ВИП услуги, когато са се придвижвали много малки групи от хора. Тогава цената достигала до 10 000 евро на човек, разкриха от прокуратурата.

„Бяха много изобретателни през тази година. Имахме случаи, в които установявахме линейки с включен светлинен и звуков сигнали, но се оказа, че в тези линейки няма пострадал човек, а се возят незаконни мигранти. Имахме случаи на катафалки, в които нямаше починал човек, а имаше незаконни мигранти“, каза главен комисар Росица Димитрова, директор на ГД „Гранична полиция“.

„Това престъпление е изключително тежко и трудно за доказване, което е свързано с това, че в него участват много лица, които не са граждани на България“, каза шефът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай