Закопчаха банкер за пране на 1 млн. долара

Закопчаха банкер за пране на 1 млн. долара | StandartNews.com

Бившият директор на ДСК в Пловдив Красимир Калинкин и синът му Емилиян са арестувани за пране на 1 млн. долара, съобщиха от прокуратурата. Двамата са закопчани при акция на ДАНС и Икономическа полиция, след като са били следени в продължение на няколко месеца. Калинкини са използвали добре познатата схема с фирми "бушони". През кухото дружество са превеждали големи суми с неизяснен произход, като по този начин са ги изпирали. Това е ставало през офис на ПИБ на бул. "Марица" до едноименния хотел.

Бащата и синът са задържани за 72 часа. Техен съучастник, който е син на известен от 90-те години пловдивски бизнесмен, е решил да сътрудничи на обвинението и е пуснат под гаранция от 10 000 лева. Разследването е установило, че Емилиян Калинкин навил сина на бизнесмена да регистрира фирма и му издал пълномощно на негово име. През кухото дружество Калинкини периодично превеждали по 20-30 хиляди долара накуп. Срещу преводите те получавали различна стока, която препродавали. По този начин са изпрани около 1 милион долара.

Преводите са били насочвани към Китай, Холандия, САЩ и Малта - престъпление по чл. 250, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс. Записите от камерите в клона на ПИБ са иззети и на тях са разпознати и двамата, когато са превеждали сумите. Калинкини са разпитани във вторник пред окръжен съдия в присъствието на адвоката им Йордан Давчев. Освен шеф на ДСК в Пловдив Калинкин-старши е оглавявал и "Алфа Банк" в града. Преди 9 г. той бе освободен като зам.-шеф на фонд "Земеделие". Има дружество за финансови услуги "Финансова компания К и К" ООД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай