Захариева за доклада на ЕК: Има план за действие

Захариева за доклада на ЕК: Има план за действие | StandartNews.com

Има и план за действие за развиване на стратегията за съдебна реформа, има и ясно разписани срокове. Това заяви правосъдният министър Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет във връзка с доклада на ЕК относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

Отчетени са позитивни неща, продължи Захариева. "Нашата работа е да поемем законодателството и законът за съдебната власт трябва влезе за гласуване до 10 март. Със сигурност има доста работа за вършене, каза още правосъдният министър.

Тя бе категорична, че в доклада има много критики, но не иска да влиза в разговор "кой е виновен и кой не".

Крайно време е да спрем да гледаме на доклада като документ, с който някой размахва пръст на България, смятя тя. "Не само, че има надежда, има желание и план за действие. Планът за действие ще бъде представен в петък по време на Съвета за съдебна реформа. Със сигурност има позитивни неща, които са отчетени в доклада, но това, което се чете от него е - нека тези стратегии не остават само на хартия", обясни Екатерина Захариева.

Министър Захариева допълни, че най-важното изменение, което се очаква в него е свързано с измененията на Конституцията - разделянето на ВСС на две колегии, явното гласуване във ВСС, прекият избор на членовете на ВСС от магистратите и засилената роля на инспектората за оценки на проверките за почтеност и имущество на магистратите.

Сигналът е - мислите правилно, действате правилно, но трябва да имате по-бързи резултати и още по-целенасочени действия, вицепремиерът Меглена Кунева.

"Докладът се очаква най-вече от българското общество. Първата оценка, която направихме с колегите ми - доклада го четем като обективна оценка на стъпките предприети от България за борбата с корупцията, организираната престъпност и развитие на съдебната реформа. В доклада в някои области бе отбелязан напредък, но са показани и ясни сигнали за това, че трябват допълнителни стъпки", обясни Кунева.

"Да, отчита се, че правителството има воля да продължи напред, отбелязва се в случаи като Закона за корупцията няма развитие от парламента, но се изразява надежда, че законът ще бъде приет. 2016 г. е тест за борбата с корупцията. Сигналът е - мислите правилно, действате правилно, но трябва да имате по-бързи резултати и още по-целенасочени действия. В тези действия се концертира надеждата за резултат през 2016 година. Способност на България да се справи с проблемите пред нас има", заяви тя.

Докладът е обективен, заяви от своя страна вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Докладът на ЕК, освен обективен, не ни казва нито едно нещо, което да не знаем, каза вицепремиерът Томислав Дончев . "Бих препоръчал на всички коментатори, преди да коментират доклада на ЕК, да го прочетат. Вицепремиерът заяви, че има ясни констатации, насърчавания и препоръки по отношение на всяка от властите. "Много ми се иска ЕК да е ключовият съюзник на правителството в усилията му да доведе до край Съдебната реформа", каза още Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай