Янаки Стоилов сезира ВСС

Съдът няма право да установява гражданство, заяви правосъдният министър

Янаки Стоилов сезира ВСС | StandartNews.com

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов е изпратил до Съдийската колегия на ВСС данни за противоречие относно гражданството на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов, стана известно от негово изказване пред медиите, преди заседание на Пленума на ВСС.

Стоилов обясни, че във връзка с журналистическо запитване е направил проверка за гражданството на съдия Трифонов, която е установила, че спрямо масивите за населението той няма българско гражданство. Министърът допълни, че при пресъставянето на акта за раждане на Трифонов не са били установени основания за придобиване на българско гражданство.

"Не е посочено основание за създаването. Тъй като той е роден извън страната, трябва да е придобил друго гражданство", коментира Стоилов и допълни, че очаква Съдийската колегия да се произнесе по случая.

По повод оспорването на конкурсната процедура за назначаването на Трифонов за председател на съда, Върховният административен съд е постановил, че той притежава българско гражданство. "Съдът няма право да установява гражданство", обясни обаче министърът.

"Има известно противоречие между това, което се съдържа в масивите за населението и това, което е постановил съдът", каза Стоилов.

Проверка показва, че според чл. 162 от Закона за съдебната власт за съдия, прокурор или следовател може да се назначи лице, притежаващо само българско гражданство.

Във връзка с искането на главния прокурор до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредбата от Закона за защита на свидетели, която предвижда прехвърляне на дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита, на Министерството на правосъдието, министър Стоилов коментира, че за него "това искане е юридически неоснователно".

По думите му, както навремето активите са били предоставени от Министерството на правосъдието на прокуратурата, по този начин сега и обратният процес преминава.

Стоилов обясни, че значителен размер от имуществото на Бюрото е преминало към прокуратурата до влизането в сила на промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Правосъдният министър коментира още искането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд за противоконституционност на разпоредбата от Закона за защита на свидетели и прехвърлянето на имуществото на Бюрото по защита на Министерството на правосъдието. 

„Това искане е юридически неоснователно“, категоричен е ресорният министър. Според него както преди имуществото е било предоставено от Министерството на правосъдието на прокуратурата, така и сега трябва да премине обратният процес. 

Стоилов обясни, че значителен размер от имуществото на Бюрото е преминало към прокуратурата до влизането в сила на промените в закона.

Вчера главният прокурор обясни, че КС вече е образувал дело. Гешев смята, че е нарушен и принципът на разделение на властите, тъй като законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни правомощия на изпълнителната. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай