ВСС с екшън план по препоръки на ЕК

Представляващият ВСС Соня Найденова има няколко инициативи за дневния ред на днешното заседание

ВСС с екшън план по препоръки на ЕК | StandartNews.com

Днес Висшият съдебен съвет ще приеме План за действие с конкретни мерки за изпълнение на препоръките в Доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, съобщиха за "Стандарт" от кадровия орган на Темида. Вносител на точката в дневния ред е представляващият ВСС Соня Найденова.

"Докладът на ЕК дава обективен прочит на състоянието на съдебната власт и на държавата в борбата с корупцията и организираната престъпност", коментира Найденова. Тя очаква докладът да послужи на ВСС и на всички останали институции, които са обект на мониторинг, за да се обединяват усилията в посока на стабилност и повишаване на доверието.

"ВСС приема отправените препоръки, които се отнасят до неговите отговорности, има какво да се желае още в работата ни, но и в партньорство с изпълнителната и законодателна власт ще успеем да постигнем резултат, така че следващият доклад да отчете по-голям напредък в правосъдието и вътрешния ред", каза още Найденова.

Проверяват всички секретарки в Темида

Цялостен преглед на извършените подбор и назначения на съдебни служители във всички съдилища в София ще бъде извършен от Дирекция "Вътрешен одит" към Висшия съдебен съвет. Очаква се на днешното заседание кадровиците на Темида да назначат проверката. Тя ще обхваща периода от 2013 година досега, а резултатите от нея трябва да са готови до 31 март. Повод за проверката е назначаването на бившия заместник-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева за съдебен секретар, без за това да е уведомен ВСС.

Очаква се на днешното заседание да бъде променено решение от 2009 г., с което изрично се указва на административните ръководители на органите на съдебната власт да не назначават служители на свободни щатни бройки без съгласието на кадровия орган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай