ВСС проверява системите за случайно разпределение

ВСС проверява системите за случайно разпределение | StandartNews.com

София. Цялостна проверка на всички системи за случайно разпределение на делата в съдилищата и прокуратурите ще извърши Висшия съдебен съвет. От кадровия орган на Темида са взели решение да проверят основно доработената версия на системата за случайно разпределение на делата Law Choice, която по график трябва да бъде въведена в съдилищата от 1 януари 2015 година. Тази система се използва в около 95% от органите на съдебната власт в страната. "Ще си свършим работата, за да се закрие веднъж завинаги темата за "неслучайното" разпределение на делата", заяви представляващият ВСС Соня Найденова.

Проверката ще бъде извършена от Комисията по информационни технологии на ВСС, като в нея ще бъдат поканени за участие и представители на ВКС, прокуратурата, външни експерти и неправителствените организации. Освен тях в групата ще влязат и специалистите, които през 2013 г. провериха случайното разпределение на делата във върховните съдилища и Софийския градски съд. Резултатите от проверката ще трябва да бъдат готови до 17 декември. Освен това до 11 декември от ръководството на СГС ще отговорят дали се спазват указанията, дадени им от ВСС за разпределението на делата. Едно от изискванията е вече съдът да уведомява медиите за разпределението на обществено значими дела. От ВСС изискаха до 17 декември прокуратурата да им докладва и какво е свършила по отношение на проверката на работата на съдия Румяна Ченалова по делата за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френска компания, за нередности по което съобщи френският посланик Ксавие дьо Кабан.

"С решенията и действията си съветът трябва да покаже с какви мерки, темпове и решителност ще поемем отговорността си за случайното разпределение. Трябва да си вършим работата, ако не успеем да си я свършим, тогава ще коментираме този призив", бе коментарът на Соня Найденова по повод призива на лидера на ДСБ Радан Кънев ВСС да подаде оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай