ВСС отказа проверка срещу Янева

ВСС отказа проверка срещу Янева | StandartNews.com

Висшият съдебен съвет отказа да образува дисциплинарно дело срещу Владимира Янева по случая "Червеи". Искането за дисциплинарка бе направено от правосъдния министър Христо Иванов, който настоя за уволнението й. Днес Иванов се извини със служебни ангажименти и не се появи на заседанието. Отказът на кадровия орган на Темида не бе публично мотивиран, тъй като дисциплинарните обсъждания се провеждат при закрити врати. Източници на "Стандарт" довериха, че кадровиците са се позовали на факта, че става дума за нарушения, които са предмет на наказателно производство. А съветът няма достъп до тези данни, които са класифицирана информация, и няма как да се произнесе по едно дисциплинарно дело. Заради случая "Червеи" срещу Янева започна разследване, но обвинения не са й повдигани. ВСС да я отстрани временно до приключването на наказателното дело. Срещу Янева вече има дисциплинарно производство, но то е за нарушения на случайното разпределение на делата. От кадровия орган откриха процедура за избор на нов председател на Софийския градски съд. Целта е овакантеният от Янева пост да бъде зает преди лятната ваканция на 15 юли. След като решението бъде обнародвано в Държавен вестник, до 15 дни след това могат да бъдат номинирани кандидати.

По предложение на временния председател на СГС Владимир Йорданов съветът направи и кадрови размествания. Кадровиците назначиха за временни заместници на съда Евгени Георгиев от гражданското отделение и Евелина Папазян от наказателното отделение.

Полковник пое военната прокуратура

Със 17 гласа "за", 1 "против" и 4 "въздържали се" Висшият съдебен съвет избра полк. Веселин Стоев за шеф на Военноапелативната прокуратура. Той заема мястото на ген. Крум Манов, който изкара допустимите два мандата на поста. Досега полк. Стоев бе зам.-шеф на прокуратурата. Други кандидати освен него нямаше. Румен Боев от ВСС обаче имаше забележки към концепцията на Стоев, а Милка Итова - към атестацията му. Въпреки това той бе избран с голямо мнозинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай