ВСС се опъна на властта, не приема промените в Конституцията

Те не одобряват редица от промените и посочват към Велико народно събрание

ВСС се опъна на властта, не приема промените в Конституцията | StandartNews.com

Висшият съдебен съвет (ВСС) заседава извънредно, за да прегледа предложенията за промени в Конституцията. Кадровиците вече обявиха, че не виждат достатъчно мотиви зад направените предложения в основния закон, особено в частта за съдебната власт, към която те имат компетентност.

Според тях идеята президентът да няма право да подписва указ, с който се назначава или освобождава един от тримата големи в съдебната власт, не е добра, тъй като нарушава баланса.

По думите на Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, увеличаване и продължителност на мандат са в правомощията на Велико народно събрание. „В конкретния случай има намаляване на мандат”, посочи той.

Министърът на правосъдието Атанас Славов уточни, че това е по-скоро оптимизация на правомощията. На опасенията, че проектът надскача правомощията на Обикновено Народно събрание, Славов опонира: „Става дума за изменения в действащ основен закон, изцяло в главата „Съдебна власт“, без да има прехвърляне на органи от тази власт в други, та да се нарушава балансът на разделението на властите. Предлага се по-скоро оптимизация на функции, правомощия на органи в рамките на съдебната власт, според Тълкувателно решение 8 от 2005 г. на КС това е в прерогативите на Обикновено Народно събрание“.

Славов се надява в процеса по приемане на конституционните изменения да се търси максимално широко съгласие за предложенията, които отговарят на стандартите за независимост на съдебната система. Амбицията на Народното събрание е измененията да станат факт до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай