Вторник,

ВСС решава съдбата на Иван Гешев, атаките са две

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
2954
ВСС решава съдбата на Иван Гешев, атаките са две
A
A
A

Очаква се Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес да разгледа съвместно, по същество, и двете предложения за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Те са внесени от бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и от настоящия министър Надежда Йорданова.

Процедурата по предложението на министър Йорданова беше открита на 4 април, а тази по искането на проф. Стоилов - на 4 май. „Държа двете искания да бъдат разгледани по същество, за да не се позволява да продължава изпълнителната власт да се упражнява върху независимата съдебна власт, върху ВСС“, заяви главният прокурор Иван Гешев при разглеждането на допустимостта на предложението на проф. Янаки Стоилов.

Във връзка с предложението на министър Йорданова ВСС обсъди девет обстоятелства, на чието основание се иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. Едно беше отхвърлено изцяло, за други три се прие, че са частично допустими, а останалите пет са изцяло допустими и редовни. Министърът обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) частично допуснатите и отхвърления случай, свързан с казуса „Жоси“. Съдът отхвърли жалбата, освен във връзка с „Жоси“, по който постанови да се разгледа частично от ВСС. Йорданова каза вчера пред медиите, че ще обжалва решението на ВАС.

Решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев трябва да бъде взето с минимум 17 гласа „за“.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com