ВСС няма да пипа главния прокурор от поста му

Съдии искат от ВСС саморазправа с Иван Гешев

ВСС няма да пипа главния прокурор от поста му | StandartNews.com

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС), който традиционно е повече от пасивен по важните за съдебната система проблеми, отново се активира по команда на Съюза на съдиите в България (ССБ). И този път въпросът, който бе поставен от политизираната съсловна организация, касаеше обичайната им кампания по дискредитиране на държавното обвинение – в случая срещу главния прокурор Иван Гешев, пише "Правен свят".

Миналата седмица ССБ поиска Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се саморазправи с Гешев, като инициира процедура по отстраняването му от длъжност. Този четвъртък Панов без никакви изненади беше предложил въпросът да бъде разгледан като извънредна точка в дневния ред на кадровиците. Причините за това обаче не станаха ясни, тъй като по закон съсловните организации нямат правомощие да инициират отстраняване на магистрати, камо ли на който и да било от „тримата големи“ в съдебната система. Опитът на председателя на ВКС да обслужи интересите на ССБ скоростно и „през задния вход“ не се увенча с успех, а кадровиците ясно дадоха отговор, че нямат никакви намерения да отстраняват Гешев от длъжност.

„Безспорно е, че, за да се инициира отстраняване на главния прокурор, има разписана процедура в закона. Очевидно е, колеги, че ние не сме в рамките на такава процедура. Струва ми се обаче, че обръщенията на ССБ и Асоциацията на прокуратурата се съдържат въпроси, които следва да бъдат дискутирани и ние следва да изразим позицията си по тях. Разбира се без да засягаме конкретни производства. Очертаните проблеми и в обръщението на съдиите, и в становището са важни и ние не можем да ги подминем с мълчание, още повече след като те предизвикват реакция и в обществото, и в европейските институции. Наша работа е да решим тези проблеми, разбира се без да противопоставяме съд на прокуратура“, посочи Цветинка Пашкунова.

Панов обаче настоя все пак името на Иван Гешев да бъде сложено на „стената на срама“ и дейността на прокуратурата да бъде на практика „осъдена“ от ВСС.

„Аз също смятам, че няма пречка да обсъждаме дейността на прокуратурата – нямам против. Искането обаче е за отстраняване на главния прокурор, но е ясно, че ние  изобщо не сме в тази процедура. Искам да попитам вносителя – какво точно искате да направим, за да знам как да гласувам“, попита Шекерджиев.

Отговорът на Панов беше доста витиеват и в духа на „щом мен сте обсъждали в рамките на Пленума, значи може и главния прокурор да обсъдим“.

Усилията обаче се оказаха на вятъра, като с 14 гласа „против“ на 4 „за“ Пленумът отказа на Панов удоволствието да дискредитира прокуратурата.

След ясната заявка от страна на ВСС, че няма да "уволнява" Гешев, председателят на ВКС се опита да инициира поне неговото публично порицаване. И това не мина. След последвали допълнителни дебати по темата ВСС все пак прие да обсъди част от изложените от ССБ обвинения срещу Гешев на заседанието си на 22 октомври, в едно с изводите от доклада за върховенството на закона в България, както и становището-отговор на нападките на ССБ от страна на Асоциацията на прокурорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай