ВСС избира 10-те европейски делегирани прокурори

Всеки член на прокурорската колегия може да посочи 10 човека, които отговарят на изискванията, разясни Иван Гешев

ВСС избира 10-те европейски делегирани прокурори | StandartNews.com

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще избере 10-те делегирани прокурори, които ще работят по делата от компетентността на Европейската прокуратура.

В подбора се включиха 31 магистрати.Изслушването започна в сряда. От общо 31 самономинирали се само един е съдия, т.е. извън системата на прокуратурата. С изключение на изслушването на следователя Бойко Атанасов – един от малцината критици отвътре на ръководството на държавното обвинение, останалите изслушвания преминаха в спокоен тон.

Кандидатите разказаха за професионалния си път, за мотивацията си, отговориха на въпроси на съдебните кадровици.Дискусия ще предшества гласуването на 10-те делегирани европрокурори

.„Всеки един член на прокурорската колегия може да посочи 10 човека, които според него отговарят най-много на изискванията“, разясни финала на процедурата главният прокурор Иван Гешев.

Решението на прокурорската колегия ще бъде изпратено до ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, която може и да не одобри всички кандидати.„Ако има такава хипотеза, следващият в класирането според броя на гласувалите ще бъде предложен на Европейската прокуратура за одобрение“, каза Огнян Дамянов, члена на ВСС. Той беше категоричен, че въпреки че ще продължат да работят и в йерархично структурираното държавно обвинение по европейски дела, всеки един от 10-те утвърдени от Кьовеши, ще е независим.

Източник БНР

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай