Волен 9 м. с орязана заплата заради хулиганство (ОБЗОР)

Волен 9 м. с орязана заплата заради хулиганство (ОБЗОР) | StandartNews.com

Половин година пробация и удръжки за Чуколов

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров сключи споразумение с прокуратурата по две от делата срещу него, но не успя да постигне договорка по третото. Той и съпартиецът му Десислав Чуколов бяха осъдени на пробация и удръжки от заплатите им заради нахлуването им в НАТФИЗ през октомври миналата година. Двамата се признаха за виновни. На депутатите им предстоят срещи и с пробационен служител - 9 месеца за Сидеров и 6 месеца за Чуколов. Волен е и с пробация и за хулиганството в Батак през 2011 г. Тогава Сидеров се качи на трибуната и провали честването. Присъдите на народните представители влизат в сила от днес. Те не подлежат на обжалване и протест.

"Признавам се за виновен". Така отговориха Сидеров и Чуколов на въпрос на съдия Марков дали признават вината си по повдигнатите им обвинения. В шеста зала на Съдебната палата те сключиха споразумение с прокуратурата. Сидеров се призна за виновен за хулиганство и принуда заради опит да вземе телефона на студентка, която снимала по време на инцидента в НАТФИЗ. Той заяви пред съда, че разбира обвинението и доброволно е подписал споразумението с прокуратурата. Сидеров и Чуколов нахлуха в театралната академия малко преди изборите през 2015 г. След като имунитетът им беше снет, прокуратурата ги обвини в хулиганство и принуда. Освен задължителна регистрация по настоящ адрес и срещи с пробационен служител, наказанието включва и принудителен труд. Той се изразява в 13 процента удръжки от заплатата за срок от 9 месеца за Сидеров. За същия случай и депутатът Десислав Чуколов се споразумя с прокуратурата - за 6 месеца пробация и удръжки от заплатата за същия период.

Час по-късно друг съдебен състав отказа да одобри второто споразумение на Сидеров с прокуратурата за случая "Извини се, бе". Лидерът на "Атака" е обвинен в хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на журналист близо до Народното събрание през 2013 година.

Депутатът беше заснет да обижда и заплашва репортера, да бута микрофона му и да настоява за извинение за думи на собственика на телевизия СКАТ. На мястото пристигна полицай, който застана между двамата, при което агресията на Сидеров се насочи към униформения. От прокуратурата повдигнаха обвинения на Сидеров за хулиганство и лека телесна повреда, като посочиха, че полицаят е блъснат от Сидеров в областта под гърдите и в същото време на висок тон е бил обвинен от него, че сам е бутал и блъскал народен представител. В резултат от "атаките" на Волен Сидеров полицейският служител изпитал силна болка, залитнал назад и отстъпил. Съдия Колева обяви вчера, че не одобрява постигнатото споразумение. Според нея деянията, за които Сидеров е обвинен, се наказват с до 5 и до 3 години затвор. Съдът прецени, че договореното наказание е ниско, като посочи, че деянията са извършени от народен представител, срещу когото се водят още две подобни производства за хулиганство. По думите на прокурора Димитър Петров сега прокуратурата ще обсъди дали да предложи ново споразумение с по-тежко наказание. Ако Волен Сидеров не приеме, делото трябва да тръгне по общия ред.

Друг състав на Софийски градски съд одобри третото споразумение на лидера на "Атака" Волен Сидеров с прокуратурата. То е за хулиганство, извършено на 17 май 2011 г. в Батак. На площад "Освобождение" по време на традиционните тържества, посветени на Априлската епопея, партия "Атака" организирала митинг, въпреки че общината забранила политически изяви в този ден. Сидеров нарушил заповедта на кмета на града, прекъснал концерта и нахлул на сцената със свои симпатизанти и членове на партията. Започнал да блъска децата и изтръгнал кабелите на озвучителна система. Според споразумението той трябва да се среща с пробационен служител в продължение на 8 месеца и още 8 месеца да му се удържат 13% от заплатата.

Пред журналистите Сидеров заяви, че разтоварва съдебната система, защото "всeки ден стават престъпления, убиват възрастни жени". Той пожела лек и благодатен пост и призова за смирение. По време на почивките Сидеров четеше религиозна литература.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай