Варненски прокурор попълни ВСС от името на магистратите

Той е поредният административен ръководител, когото предпочетоха магистратите

Варненски прокурор попълни ВСС от името на магистратите | StandartNews.com

Владимир Чавдаров - апелативен прокурор на Варна - ще е четвъртият представител на прокурорите в следващия Висш съдебен съвет (ВСС). С избора му приключи попълването на 11-членната професионална квота в Съвета.

Чавдаров беше избран на балотаж. Той е поредният административен ръководител, когото предпочетоха магистратите.

На първи тур най-много гласове в събота получиха заместничката на главния прокурор - Красимира Филипова, и  Владимир Николов -  окръжен прокурор на Плевен и председател на Асоциацията на прокурорите. Добринка Калчева – прокурор в Апелативната прокуратура в Пловдив е единственият редови магистрат.

Главният прокурор Иван Гешев поздрави през официалния си профил в социалната мрежа Туитър прокурорите и следователите за избора на членове на ВСС. "Поздравявам българските прокурори и следователи за проявената отговорност и успешния и категоричен избор за членове на ВСС. Показахте своето уважение към институцията, водени от търсенето на справедливост в интерес на българските граждани", написа Гешев.

Точно преди две седмици своя избор - отново на два тура, направиха и съдиите. И те предпочетоха административни или заместник административни ръководители. Това са Мария Терзийска - заместник-председател на Варненския окръжен съд, Явор Колев - председател на Административния съд в Пловдив, Миглена Тянкова - председател на Окръжния съд - Хасково, Васил Петков - председател на Окръжения съд - Ямбол, Даниела Александрова - заместник-председател на Софийския районен съд и Младен Димитров - председател на Районния съд във Велико Търново.

Първият професионален член в следващия ВСС изпратиха следователите - Петко Петков от Националната следствена служба и председател на Камарата на следователите.

Изборите в съдебната система приключиха, но изборът на парламента изобщо не е започвал. Все по-вероятно изглежда 47-о Народно събрание да не успее да избере своята 11-членна квота и на 3 октомври да има непопълнен състав на следващия ВСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай