Сряда,

Варненски прокурор попълни ВСС от името на магистратите

От: Стандарт Нюз -
800
Варненски прокурор попълни ВСС от името на магистратите
A
A
A

Владимир Чавдаров - апелативен прокурор на Варна - ще е четвъртият представител на прокурорите в следващия Висш съдебен съвет (ВСС). С избора му приключи попълването на 11-членната професионална квота в Съвета.

Чавдаров беше избран на балотаж. Той е поредният административен ръководител, когото предпочетоха магистратите.

На първи тур най-много гласове в събота получиха заместничката на главния прокурор - Красимира Филипова, и  Владимир Николов -  окръжен прокурор на Плевен и председател на Асоциацията на прокурорите. Добринка Калчева – прокурор в Апелативната прокуратура в Пловдив е единственият редови магистрат.

Главният прокурор Иван Гешев поздрави през официалния си профил в социалната мрежа Туитър прокурорите и следователите за избора на членове на ВСС. "Поздравявам българските прокурори и следователи за проявената отговорност и успешния и категоричен избор за членове на ВСС. Показахте своето уважение към институцията, водени от търсенето на справедливост в интерес на българските граждани", написа Гешев.

Точно преди две седмици своя избор - отново на два тура, направиха и съдиите. И те предпочетоха административни или заместник административни ръководители. Това са Мария Терзийска - заместник-председател на Варненския окръжен съд, Явор Колев - председател на Административния съд в Пловдив, Миглена Тянкова - председател на Окръжния съд - Хасково, Васил Петков - председател на Окръжения съд - Ямбол, Даниела Александрова - заместник-председател на Софийския районен съд и Младен Димитров - председател на Районния съд във Велико Търново.

Първият професионален член в следващия ВСС изпратиха следователите - Петко Петков от Националната следствена служба и председател на Камарата на следователите.

Изборите в съдебната система приключиха, но изборът на парламента изобщо не е започвал. Все по-вероятно изглежда 47-о Народно събрание да не успее да избере своята 11-членна квота и на 3 октомври да има непопълнен състав на следващия ВСС.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички