Вальо Топлото получи 3 години затвор

Вальо Топлото получи 3 години затвор | StandartNews.com

Бившият шеф на „Топлофикация – София" Валентин Димитров получи 3 години затвор и при обжалването на присъдата си за безстопанственост, съобщи Правен свят.

Софийският апелативен съд потвърди и оправдателните присъди на останалите подсъдими – бившите членове на борда на „Топлофикация" Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев.

Магистратите са на мнение, че ефективното наказание за Димитров е трябвало да бъде доста по-голямо, защото надделяват отегчаващите вината обстоятелства – размерът на разпиляното имущество, 3-годишният период на престъплението, злоупотребата със служебно положение и липсата на обществени поръчки за рекламни материали.

Наказанието на Вальо Топлото не бе вдигнато от САС заради продължителния период, минал от извършването на престъплението (до 2006 г.).

„В съдебната практика се налага становището за необходимост от компенсиране на подсъдимия за времето, през което той е търпял ограничения на гражданските си права, докато спрямо него е водено наказателно производство, чрез определяне на по-малко наказание", пише в мотивите на обвинението.

Припомняме, че срещу Валентин Димитров има още няколко дела – за валутно престъпление, пране на пари и длъжностно присвояване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай