Условна присъда за смърт на пътя събра протест на родители

Инцидентът става през 2021 г., когато Моника пресича пешеходна пътека със своето братче

Условна присъда за смърт на пътя събра протест на родители | StandartNews.com

Родителите на деца, загинали на пътя, протестират пред столичната Съдебна палата, докато във Върховния касационен съд започва делото за смъртта на 7-годишната Моника, предаде БНР.

Детето загина, блъснато от колата на полицай, на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница.

Инцидентът става през 2021 г., когато Моника пресича пешеходна пътека със своето братче. Подсъдим за смъртта е бившият служител на ГДБОП Владимир Панайотов, който е карал с 23 км/ч над разрешената скорост. Алкохол и наркотици в кръвта му не са открити.

На първа инстанция той беше осъден на 4 години и 8 месеца затвор от Пазарджишкия окръжен съд, но Пловдивският апелативен съд видя доста смекчаващи вината обстоятелства и замени тази присъда с тригодишна условна.

Сега в спор за тази присъда пред ВКС се изправят адвокатите на загиналото дете и на подсъдимия, който не е в залата, като възможностите на съда са или да я потвърди или да върне дело за преразглеждане.

От известно време близките на деца, загинали на пешеходна пътека и на пътя изобщо, действат координирано с надежда институциите да ги чуят и да променят законодателството, свързано с тези престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай