Убиецът на Вероника застава пред Темида

Убиецът на Вероника застава пред Темида | StandartNews.com

Убиецът на 23-годишната студентка Вероника Здравкова - Илиян Здравков, ще се изправи на подсъдимата скамейка във Великотърновския окръжен съд. Той иска делото да се гледа по съкратената процедура. В петък рецидивистът е бил приведен от затвора в Ловеч в ареста в старата столица.

„Искаме максимална присъда за убиеца на дъщеря ни", каза майката на Вероника. 

Преди началото на процеса пред сградата на съда на събраха близки и роднини на младото момиче. „Убийството е по особено жесток начин, за мен справедливата присъда е доживотна и без право на замяна. Съдът може да вземе предвид, че това му е поредното престъпление и че към момента на убийството е трябвало да бъде в затвора", смята братовчедка на Вероника, пише Нова ТВ.

Убийството се случи на 28 февруари тази година. Вероника си тръгнал от работа както всеки ден, но малко след това е нападната и зверски убита в района на жп гарата в града. Нанесени са й осем удара по главата с брадва от 40-годишния рецидивист Илиян Здравков, който тогава чакал влака за Горна Оряховица. Шест дни по-късно той беше задържан от полицията.

Здравков е от ромски произход, родом е от Полски Тръмбеш. Опасен рецидивист, с богато криминално досие и влезли в сила седем присъди. Първата от 1993 год. за идентично престъпление - грабеж с убийство, които извършва като непълнолетен. След това бяга от затвора, гастролира из цялата страна и извършва множество кражби. Поредната жертва, която напада, ограбва и заплашва със смърт миналата година е 19-годишната Кристина от Русе. Последната е Вероника.

По време на убийството й Здравков е трябвало да бъде в затвора, тъй като месец по-рано е осъден от Районния съд в Казанлък на година и четири месеца затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай