Убиецът на Паоло иска под 3 г. затвор

Убиецът на Паоло иска под 3 г. затвор | StandartNews.com

"Шофьори, внимавайте, защото вашите престъпления не остават ненаказани!". Такова е посланието, което майката на 4-годишния Паоло, който бе прегазен на 2 юни 2014 г., иска да отправи чрез съда. Днес във Върховния касационен съд (ВКС) се гледа делото за смъртта на момченцето. Обвиняем е Георги Сапунджиев, който на първа инстанция получи три години и четири месеца затвор. На 5 март т.г. обаче Апелативният съд в Пловдив постанови по-висока присъда, от 6 г. затвор за Сапунджиев и го лиши от шофьорска книжка за 8 г. Пред ВКС Сапунджиев обжалва присъдата и поиска тя да бъде намалена на под 3 г. лишаване от свобода.

Рано сутринта вчера майката на момченцето Красимира Иванова, близки и роднини на семейството застанаха пред ВКС с искане за справедлива присъда. "Надявам се ВКС да потвърди присъдата на пловдивските магистрати, въпреки че и тя не ме удовлетворява. Никой няма да ми върне детето", заяви за "Стандарт" Красимира Иванова.

Сапунджиев не се яви в съда, в момента е на свобода. Той бе представляван от адвоката си Георги Георгиев. Защитникът заяви, че по делото до момента са допуснати нарушения. Той определи решението на Апелативния съд в Пловдив като "незаконосъобразно" и следователно - несправедливо. Според него детето не е бутнато на пешеходна пътека, а на 2 м от нея. Георгиев се оплака и от огромния обществен натиск и от журналистите, които "демонизирали" клиента му. Адвокатът добави, че Сапунджиев има добри характеристични данни, признал е вината си и изразил съжаление, което било достатъчна причина да се намали присъдата му наполовина. "Имате всички основания да намалите наказанието под 3 г.", категоричен бе Георгиев.
Адвокатите на родителите на Паоло - Иван Иванов и Данчо Баев, поискаха от върховните съдии да потвърдят присъдата на Апелативния съд в Пловдив. Баев изрично подчерта и припомни на присъстващите в залата, че Сапунджиев има и други провинения и пътнотранспортни произшествия като шофьор. Той бил наказван 7 пъти за различни нарушения. Според защитата Сапунджиев е карал с ниска скорост, имал е много добра видимост и можел да спре преди да удари Паоло.
Адвокат Георгиев обаче оспори тези твърдения. Според него Сапунджиев няма други пътнотранспортни произшествия, а седемте провинения били от категория "обичайни" - такива, каквито имат почти всички шофьори в по-големите градове, за които има глоби от по 20, 30, 40 лв. Баев пък показа на съда документи, с които категорично показа, че освен по-леки провинения, Сапунджиев има и две пътнотранспортни произшествия.

След съдебното заседание майката на Паоло беше възмутена от думите на адвокат Георгиев и каза, че се прави опит да се омаловажи случилото се.

Решението на върховните магистрати се очаква в срок от един месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай