Понеделник,

Цял ред обвинения за прибраните в Басейнова дирекция

От: Рачо Рачев -
127
Цял ред обвинения за прибраните в Басейнова дирекция
A
A
A

Наказателният спецсъд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на тримата обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, длъжностни престъпления и търговия с влияние в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Директорът на дирекцията Ц.К, юрисконсултът в същата дирекция Д.Б. и общинският съветник в община Марица Г.К. бяха задържани на 28 февруари 2020 г. при действия по разследването на Специализираната прокуратура, съвместно с КПКОНПИ и със съдействието на ОДМВР-Пловдив и СДВР. Те са обвинени за това, че от май 2018 г., с цел финансово облагодетелстване, неправомерно издавали срещу подкупи разрешителни за сондажи на животновъди.

По указание на директора Ц.К., подчиненият й юрисконсулт Д.Б.и други служители, извършвали масирани проверки в района на дирекцията за незаконни сондажи, и по-специално - на производители на водоплаващи птици. При установени нередности юрисконсултът насочвал нарушителите към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма, която да извърши обследване, да проектира и да изготви документи по узаконяване на сондажите.

За „услугата“ по узаконяването били искани и получавани по 8000 лева, вместо взиманите от другите хидрогеоложки фирми в региона 3000 лева. Ако входирани в Басейновата дирекция документи за сондаж били изготвени от друга фирма, директорката разпореждала преписката да бъде забавена, като инвеститорът бъде насочен към „правилната“ хидрогеоложка фирма. Установени са случаи, в които участниците в групата са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани.

В тази връзка планирани или започнати от служители в Басейновата дирекция проверки са били спирани от директора. Определението на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на тримата обвиняеми не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички