Цял ред обвинения за прибраните в Басейнова дирекция

Съдът остави в ареста тримата прибрани при акция на спецпрокуратурата

Цял ред обвинения за прибраните в Басейнова дирекция | StandartNews.com

Наказателният спецсъд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на тримата обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, длъжностни престъпления и търговия с влияние в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Директорът на дирекцията Ц.К, юрисконсултът в същата дирекция Д.Б. и общинският съветник в община Марица Г.К. бяха задържани на 28 февруари 2020 г. при действия по разследването на Специализираната прокуратура, съвместно с КПКОНПИ и със съдействието на ОДМВР-Пловдив и СДВР. Те са обвинени за това, че от май 2018 г., с цел финансово облагодетелстване, неправомерно издавали срещу подкупи разрешителни за сондажи на животновъди.

По указание на директора Ц.К., подчиненият й юрисконсулт Д.Б.и други служители, извършвали масирани проверки в района на дирекцията за незаконни сондажи, и по-специално - на производители на водоплаващи птици. При установени нередности юрисконсултът насочвал нарушителите към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма, която да извърши обследване, да проектира и да изготви документи по узаконяване на сондажите.

За „услугата“ по узаконяването били искани и получавани по 8000 лева, вместо взиманите от другите хидрогеоложки фирми в региона 3000 лева. Ако входирани в Басейновата дирекция документи за сондаж били изготвени от друга фирма, директорката разпореждала преписката да бъде забавена, като инвеститорът бъде насочен към „правилната“ хидрогеоложка фирма. Установени са случаи, в които участниците в групата са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани.

В тази връзка планирани или започнати от служители в Басейновата дирекция проверки са били спирани от директора. Определението на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на тримата обвиняеми не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай