Цветан Василев се измъква с нови доказателства

Цветан Василев се измъква с нови доказателства | StandartNews.com

Основният съд в Белград проверява нови доказателства предоставени от банкера Цветан Василев свързани с твърденията му за политическо влияние върху водения срещу него процес в България, научи „Стандарт".

В част от предоставените материали от адвокатите на Василев се съдържа и последното решение за конфискация на имотите му у нас. То бе взето часове след като се разбра, че делото в Сърбия се отлага за 6 април. Днес пред съда Василев ще бъде доизслушан, след като на 16 март защитата поиска да бъдат събрани допълнителни документи и доказателства. Сръбските съдебни власти не са отправяли искане за такива от нашата страна.

На заседанието днес сръбските магистрати ще преценят има ли основания собственикът на фалиралата КТБ да бъде върнат в Българя или се налага да бъде задействана процедура за предоставяне на политическо убежище в Сърбия.

По неофициална информация Василев вече е пуснал молба до Канцеларията по убежищата - аналог на нашата Агенция за бежанците. Сръбският закон не прави разлика между сирийски бежанец и български банкер, обясниха юристи.

Политическото убежище се иска от Канцеларията и ако тя откаже има втора инстанция - Комисия по убежищата назначена от Министерския съвет. Не е ясно в какъв срок ще се произнесе, но той е минимум шест месеца. Така дори делото в Белград да върви и да се вземе решение за екстрадиране, то няма да се случи до произнасянето на Комисията по убежищата.

Искането на Василев за убежище е второ. По първото, което е отправил преди около година и половина е получил отказ. Сега е предоставил нови доказателства за политическа репресия и чака решение. Василев твърди, че процесът в София е политически и ако бъде екстрадиран ще бъде подложен на репресия. Ако се задейства процедурата банкерът ще има най-малко още шест месеца сигурна свобода, независимо какъв ще е отговорът на неговото искане. Толкова е минималният срок за произнасяне по искането за даване на закрила от сръбската държава, обясниха местни юристи.

Така Василев не само ще отложи екстрадицията си, но и ще блокира решението на съда в Белград. Процедурата може да се забави допълнително и заради предстоящите избори в Сърбия, които са насрочени за 24 април. Очаква се новоизбраното правителство да реши окончателно казуса.

В зависимост от това, кой ще спечели вота, ще се разбере и какви са шансовете на банкера-беглец да продължи да се укрива в Сърбия. Българските власти не са уведомени за това, тъй като сръбската страна не е задължена да ги информира. Процедурата по искането на България за екстрадиране на Цветан Василев започна отначало във Висшия съд в Белград на 24 февруари. Преди близо година съдът разреши връщането на банкера, но адвокатите му обжалваха и доводите им бяха уважени.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай