Цацаров: Прокуратурата не може да изпише рецепта за КТБ

Цацаров: Прокуратурата не може да изпише рецепта за КТБ | StandartNews.com

София. Аз съм с ясното съзнание, че прокуратурата не може да предпише и да изпълни стопанска рецепта за КТБ. Прокуратурата не е финансов регулатор. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за БНТ.

"Така или иначе специалният надзор на БНБ над КТБ е за срок от 3 месеца. Дали той ще бъде удължен до 6 месеца, ще бъде решение на БНБ, но към 23 септември ще има картина от трите одитни доклада и може би тогава би следвало да се постави въпросът: Ликвидация или преструктуриране?", обясни той по повод казуса с КТБ.

Ликвидацията ще е далеч по-евтина, но преструктурирането на банката би било по-добрия вариант, смята главният прокурор. "Имам предвид разделянето на добра и лоша банка, за мен е по-добрият вариант. Изходът не трябва да бъде финансова смърт на КТБ, защото не сме изправени пред нормална ситуация, в която една банка загива поради рисковете на банкирането и финансовия пазар", каза още той.

Цацаров коментира и упреците към прокуратурата, че не е влязла в КТБ. "Първите действия бяха свързани със сигнали за неефективен банков надзор, а първите действия по разследването бяха свързани със сигнали за дейността на свързани фирми. Има адреси на управление, които са идентични със сгради на КТБ и това е отделен въпрос и е въпрос на онези, които са създавали цялата мрежа, през която финансовите потоци са текли, но да бъдем обвинявани че сме атакували банката", каза той.

"Може би след 2 години някой щеше да каже, че КТБ е била финансова пирамида и се е сринала и щеше да попита защо не сме направили нещо. Аз зная, че прокуратурата ще бъде укорявана и в единия, и в другия случай. Важното е да знаем, че си вършим работата", поясни Цацаров.

"Смея са кажа, че немалка част от хората, които изрекоха много тежки думи срещу работата на прокуратурата, са хора, които са ползвали не просто продуктите от банкирането, а са ползвали пари в брой и това е на лице, за съжаление, защото това не е факт, който трябва да ни радва. Ние не можем да ги обвиним - вие вложихте там, където държавата ви показа години наред, че няма риск. Е, сега затова, на финала, трябва да мислим не за ликвидация, а за преструктуриране, дори за някакъв вид помощ. Когато в нещо има поне малка надежда, че може да проработи, то трябва да бъде съживено, изтъкна главният прокурор.

"Мисля, че когато обвинителният акт бъде внесен в съда, тогава обществото ще разбере много неща. Може би тогава трябва да бъдем съдени малко по-справедливо, затова което се случва в региона. Кръгът на обвиняемите се определя от кръга на доказателствата. Той не се определя от решенията, че един или друг трябва да стане обвиняем. Има данни, че е възможно да има още обвинени длъжностни лица от състава на "Банковия надзор". Българският закон за кредитните институции и е конструиран, така че управление "Банков надзор" е автономия в рамките на Централната банка", коментира още той.

Мизия след наводнението през погледа на Цацаров

Цацаров е видял по време на посещението си в Мизия много добра организация на работата на всички, които са участвали в първоначалните работи - органите на МВР, на ГД "Пожарна и аварийна безопасност, армията. "Видях също така и една много добра организация, създадена от кмета на общината, със скромния бюджет и възможности. Това обаче е едната страна на нещата", каза главният прокурор.

350 човека нямат покрив над главите си, а 550 се нуждаят от изхранване в Мизия. 120 къщи в този район са срутени, каза Цацаров и изтъкна, че е направен оглед на 39 язовира. "Прекъсната е връзката между кмет и областна управа", смята той.

"Не може за всичко да обвиняваме майката природа! Масовото количество на валежите не е единствената причина за бедствието. Някои от язовирните стени са строени през 1959 година. Рискът трябва да бъде минимализиран до край", подчерта Цацаров.

Държавата трябва да си влезе във функциите и да помогне на бедстващите след наводненията, категоричен бе Сотир Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай