Цацаров призова за баланс в религиозната свобода

Цацаров призова за баланс в религиозната свобода | StandartNews.com

Законът за вероизповеданията се нуждае от доста сериозен ремонт. Трябва да намерим точния баланс между религиозната свобода и интересите на обществото. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Пазарджик.

На 80% е подготвен Законопроект за противодействие на тероризма, обясни Цацаров. И уточни, че той обединява мерките, разписва поведението и задължението на държавните органи в случай на терористична заплаха.

Лицата, които са в съдебната зала в Пазарджик, са обвинени в пропаганда на война - това не е престъпление против републиката, следователно неадекватността на НК е повече от видна. Направените последни промени в НК не дават необходимото "оръжие" в ръцете на прокуратурата. Време е да мислим по-адекватно. На практика е събрано цялото законодателство в тази насока - за противодействие на тероризма, събираме най-добрите практики", коментира още Цацаров, цитиран от "Фокус".

"Всеки е чел достатъчно за другите религии, за да знае, че традиционният ислям не е войнстващ. Тук говорим за политика. Подобни ограничения трябва да има в учебни заведения, публични места - обществени, най-вече в учебни заведения. Това трябва да се дискутира внимателно, за да не се посегне на религиозните чувства. Да не се позволи религиозният мотив да се използва за политически цели. Вярата е нещо чисто, а политиката е далеч от нея по чистота. Дискусията трябва да започне с въпроса необходими ли са промени в Закона за вероизповеданията. Доколко държавата трябва да осъществява някаква форма на надзор по отношение на учебните заведения с религиозна насоченост, а също по отношение на правоспособността да се упражняват духовни функции. Оказва се, че идваш с диплома, придобита незнайно къде на изток, и можеш да преподаваш, а за християнската религия дипломата трябва да е официална. Така трябва да бъде във всички религии". Това бе мнението на главния прокурор за това трябва ли да се възприеме законодателството от някои западни страни, където се забранява носенето на бурки. И изтъкна, че делото, което се води в Пазарджик, не касае религиозната свобода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай