Цацаров: Премиерът не ме е натискал за Янева (ОБЗОР)

Цацаров: Премиерът не ме е натискал за Янева (ОБЗОР) | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов не ми е оказвал влияние за Владимира Янева. Среща на тази тема не съм имал. Разговарял съм с Янева до момента, в който срещу нея бе образувано досъдебно производство. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по повод записи на разговор между Янева и Румяна Ченалова, които изтичат на порции в публичното пространство.

Бившите съдийки Янева и Ченалова са обвиняеми съответно по аферите "Червеи" и "Белведере". На един от записите бившата шефка на Софийския градски съд казва, че Бойко Борисов е оказвал натиск на Цацаров за Владимира Янева. Главният прокурор бе категоричен, че се е срещал с премиера и продължава да се среща с него, но по темата "Янева" не е имало разговор, нито по някакъв начин министър-председателят го е притискал. "И сега ви казвам, че Янева не е най-големият виновник в юридическия смисъл и в непосредствения. Янева не е забъркала този скандал, говоря за "Червеи", който е обслужвал нещо, което не може да бъде доказано по никакъв начин, поради невъзможността да се докаже самата интервенция в компютърните информационни системи на МВР, както и на това дали в резултат на интервенцията нещо е направено", каза Цацаров.

Главният прокурор подчерта, че проверката е показала, че записите не са в резултат на приложени специални разузнавателни средства. За това няма да има разследване по повод съдържанието им, но пък ще има проверка за незаконен запис по чл. 339а от НК.

"На записа има две жени, един мъж и едно куче, което е най-добросъвестният участник. Янева излага факти, а другата дама е пестелива. Става дума за един разговор, който е удобно накъсан на части, за да може да се произвежда съответната сензация. Нямам усещането, че записите са правени от Владимира Янева или от кучето", каза главният прокурор. Той уточни, че към момента една от дамите е подсъдима, а другата е привлечена като обвиняема.

"Аз не съм конспиративен тип, но продуцирането в обществено пространство на този скандал сега има определени цели. Ако вървим по тази фабула, първо Цацаров обещава на Янева, че няма да бъде "опраскана". От там, въпреки всичко обаче премиерът вика Цацаров, натиска го да я опраска, премиерът вика Христо Иванов в резултат на разговора между него и правосъдния министър, Христо Иванов води Бойко Рашков във ВСС. Явяването на Бойко Рашков във ВСС не продуцира желания ефект", обобщи Цацаров. И добави, че е поставен в "ужасяваща ситуация" от човек, който към момента е подсъдим, а тази "ужасяваща ситуация" се прехвърляла и върху премиера. "Целта е малко по-далечна", заяви обвинител номер 1.

Премиерът Бойко Борисов ще бъде поканен на заседание на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет по повод появилите се в публичното пространство записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Това съобщи председателят на комисията Ясен Тодоров по време на заседанието днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай