Цацаров иска тълкуване на спорни казуси при ПТП

Цацаров иска тълкуване на спорни казуси при ПТП | StandartNews.com

Главна прокуратура ще поиска от Върховния касационен съд да се произнесе с тълкувателно решение за уеднаквяване на съдебната практика в спорни случаи, свързани с престъпления по транспорта. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров днес в Пловдив. 

Стана ясно, че той вече е подготвил искането и в понеделник то ще бъде внесено за решение от Общото събрание на наказателната колегия на Върховния съд, което да обхване всички спорни въпроси по казуси, стояли пред общественото внимание досега.

Цацаров иска да бъде обобщена цялата практика, свързана с наказателната отговорност, както и случаите на смекчаване на тази отговорност, когато съдилищата приемат, че пешеходецът има определен принос. „Такива са случаите, които са спорни в съдебната практика по отношение на съставомерността на причинените имуществени вреди", разясни главният прокурор, цитиран от Фокус. 

Той  даде  пример с делото „Кари" - 16-годишното момиче беше прегазено от гръцки гражданин на спирка в Пловдив. Стана ясно, че Цацаров е поискал възобновяване на делото, като по случая трябва да се произнесе ВКС.

 „Всичките тези случаи са обобщени от колегите от Върховната касационна прокуратура и в крайна сметка до Върховния касационен съд се внася искане за тълкувателно решение", уточни главният прокурор. По думите му, целта е единна практика, която да дава справедливи решения. „Настояваме за уеднаквяване на съдебната практика в тези случаи, тъй като сега тя е противоречива", изтъкна главният прокурор.

Той посочи, че има множество спорове в съда по едни или други случаи, свързани с престъпления по транспорта, като при тях има доста противоречиви юридически тези и разлика във вижданията на инстанциите.

Цацаров смята, че така в бъдеще ще имаме по-предвидима съдебна практика. „А и самата прокуратура като обвинител ще бъде една идея по-сигурна, защото позицията на ВКС, освен че е задължителна за съдилищата по-долу, е най-авторитетната позиция от юридическа гледна точка", аргументира се обвинител номер едно. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай