Вторник,

Цацаров: 925 осъдени са на свобода /ОБНОВЕНА/

От: Администратор -
A
A
A

Главният прокурор изнесе данни в Народното събрание за лицата, които са осъдени, но не излежават ефективно присъдите си.

"925 лица са с неприведено изпълнение на наказание "лишаване от свобода", заяви Цацаров по време на заседанието на Правна комисия в Народното събрание.

„В тези цифри се включват и 3 лица, за които не е приведено изпълнение на наказание "доживотен затвор". При проверка 24 лица бяха издирени, задържани и приведени в съответните места за лишаване от свобода. В общия брой лица 925 – 62 са с чуждо гражданство", допълни Цацаров.

Той уточни, че 557 души са с извадена европейска заповед за арест. По думите му относителният дял на укриващите се в чужбина е 700 осъдени лица. Цацаров посочи, че е бил създаден електронен регистър на осъдените лица с неприведени изпълнения на наказанията. "Целта е регистърът да бъде използван от прокуратурата и от органите на МВР", заяви Цацаров.

Той коментира и лицата, които са се укрили в чужбина.

"Трудно е да се направи географска карта с преобладаващите дестинации, на които са се укрили 700 лица в чужбина, обясни Цацаров. - Като включим страни, които са традиционно членки на ЕС, в тези случаи са издадени европейски заповеди за арест", каза Цацаров.

По думите му в много случаи има други причини, с които лицето не може да бъде предадено. „Не може да бъде казано, че има преобладаващо място, което е предпочитано от бегълците от правосъдие", поясни Цацаров.

По отношение на въпроса защо са избягали от правосъдие, Цацаров заяви, че оперативно-издирвателната работа в МВР се нуждае от реорганизация и от подреждане на приоритетите. По думите му в кръга на издирвани лица са и такива, които са се отклонили от правосъдие и с невлезли в сила присъди "задържане под стража" и такива, които са с влезли в сила присъди, но отклонили се от изпълнението им.

Цацаров обърна внимание, че оперативно-издирвателната дейност е затрупана с множество други лица. "Този дуализъм не работи - имам предвид от Министерство на правосъдието и от МВР. Когато един задържа и отвежда, а друг помага и издирва, когато този, който трябва да бъде задържан, не бъде намерен, както взаимодествието, така и времето в обмяна на кореспонденция е много продължително и затруднено. Лично моето мнение е, че задържането и отвеждането до лишаването от свобода, би трябвало да се извършва от МВР", допълни главният прокурор.

Главният прокурор обърна внимание и на приетите изменения в НПК.

"Финалният извод е, че приетите изменения в Наказателно-процесуалния кодекс имат изключително позитивен ефект", заяви той.

По думите на главния прокурор само няколко цифри по един показател са достатъчно, за да се потвърди това - случаите, при които е предприето задържане на осъдени лица, незабавно след постановяване на краен акт от върховната инстанция. „За периода от 5 ноември 2017 г. до 27 февруари 2018 г. от ВКС са били получени за изпълнение директно 109 съдебни решения с окончателно наложени наказания "лишаване от свобода". По 62 от тях лицата вече са били задържани на друго основание или са търпели и друго наказание. Лица, спрямо които е разпоредено задържане и привеждане в затвор направо от прокурор от ВКС, са 47. От тези 47 са се отклонили само 4. 43 са били задържани и незабавно приведени в затвор", коментира Цацаров.

„Не мога да не направя извода, че ефективността от оперативно-издирвателните мероприятия на територията на страната е ниска. Трудностите произтичат най-вече от липса на възможности за използване на СРС и проследяване и анализиране на информацията от мобилните оператори", коментира Цацаров.

По думите му на база негово писмо е създадена работна група между МВР, Прокуратурата и Министерство на правосъдието, която да изготви проект на инструкция по приложението на чл. 418 в НПК. „Чл. 418 регламентира задържането на осъдения и отвеждането му до място за изпълнение на наказанието. Целта е тази инструкция да премахне или съкрати хартиения обмен и в същото време да създаде ясни правила. Работната група трябва да разработи експертни предложения в Закона за СРС и в Закона за електронните съобщения", допълни главният прокурор.

Той поясни, че предлага към МВР създаване на публичен сайт „Издирва се" и на практика всяко лице да може ясно да установи при необходимост и справка дали съответното лице се издирва.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички