Цацаров уговори сътрудничество с румънски прокурор

Сотир Цацаров и Богдан Лику подписаха Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Румъния

Цацаров уговори сътрудничество с румънски прокурор | StandartNews.com

Главният прокурор на Република Румъния Богдан Лику е на посещение у нас, по покана на българския си колега Сотир Цацаров. В състава на ръководената от Лику делегация е и ръководителят на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) към Прокуратурата при Върховния касационен съд на Румъния Феликс Банила, съобщиха от пресслужбата на прокуратурата.

Сотир Цацаров и Богдан Лику подписаха Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Румъния. Споразумението има за основна цел улесняването на сътрудничеството между прокуратурите на двете съседни страни и създаването на постоянен работещ механизъм за обмен на информация, включително и по конкретни разследвания.

Визитата на румънският главен прокурор в София следва посещението на Сотир Цацаров в Букурещ преди месец, когато бе подписан Меморандум за сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT).

Освен срещи с ръководството на Прокуратурата на Република България и в Специализираната прокуратура, програмата на румънските гости включва и среща с Прокурорската колегия на ВСС.

Богдан Лику е главен прокурор на Генералната прокуратура  при Върховния касационен съд на Румъния от тази година. Преди това в продължение на 6 години е бил заместник главен прокурор. Има 23-годишен стаж  като магистрат. В професионалната си кариера се занимава приоритетно с разследване на пране на пари и други тежки престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай