Цацаров: Нов главен прокурор след 14 ноември

До 7 октомври е крайният срок за изготвяне на докладите на комисията по атестиране за кандидатите

Цацаров: Нов главен прокурор след 14 ноември | StandartNews.com

Процедурата за наследник на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде открита на 15 юли и да приключи с избор на 14 ноември - това предложи самият той на днешното заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Останалите 10 магистрати единодушно го подкрепиха и решиха времевият график да бъде внесен за гласуване от пленума на ВСС, в който участва и съдийската колегия.

Цацаров, чийто 7-годишен мандат изтича на 10 януари 2020 година, декларира, че е за старт на процедурата за възможно най-ранната дата, която по закон се пада на 10 юли. Законът за съдебната власт казва, че изборът на нов главен прокурор трябва да стане между третия и шестия месец преди края на мандата на действащия. Затова и самият Цацаров, който беше първият участник в консултациите, организирани миналия месец от президента Румен Радев, ги определи като прибързани.

В началото на заседанието главният прокурор отбеляза, че приемането на такава хронограма не фигурира в законовите норми, но такава практика има в предишните избори и според него тя трябва да бъде следвана, защото е предпоставка за организираност.

Затова той предложи на следващи 4 заседания - на 18, 22, 25 и 29 юли, да бъдат издигани кандидатури за обвинител №1. Номинации могат да правят не по-малко от трима членове на прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието. Досега обаче правосъден министър никога не се е възползвал от тази възможност. Данаил Кирилов също вече декларира, че и той няма да го направи.

12 август е крайният срок, до който кандидатите ще могат да представят писмените си концепции за главен прокурор. През октомври ще има заседания за доклади на комисиите за атестирането и конкурсите и професионална етика, които ще подложат на подробен анализ качествата на номинираните.

До 7 октомври е крайният срок за изготвяне на докладите на комисията по атестиране за кандидатите. На 30 октомври на заседание на прокурорската колегия ще се проведе обсъждане и гласуване за допустимост на кандидатурите. Срокът за въпроси от граждански организации към кандидатите е 6 ноември, сочи още хронограмата.

Изборът на нов главен прокурор ще е успешен, ако един от кандидатите получи поне 17 гласа от общо 25-членният ВСС. След избора съдебните кадровици изпращат предложението за следващ обвинител №1 до президента за издаване указ.

"Няма да има политическо влияние и няма предпоставка за такова при избора на кандидати за нов главен прокурор", заяви пред БНР Даниела Машева - член на Прокурорската колегия на ВСС.

За разлика от нея обаче, заместник главният прокурор Иван Гешев изрази притеснение около предстоящата кампания за наследник на Сотир Цацаров и прогнозира, че тя ще е кална. Причината, според него, били десетките разследвания и задържани в ареста олигарси, наркоразпространители и телефонни измамници. Затова и Гешев за пореден път обяви, че няма да участва в надпреварата, дори и да бъде номиниран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай