Цацаров: Не очаквам забавяне за указа за Гешев

Мисля, че този президент е доказал, че когато има да каже нещо, никога не се страхува и го казва по начин, по който е достатъчно ясен за осъществяване на конституционните му правомощия, каза гл. прокурор

Цацаров: Не очаквам забавяне за указа за Гешев | StandartNews.com

Не можем да кажем кога президентът Румен Радев ще подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Президентът ще подпише указа, когато го подпише. Това коментира в отговор на въпрос главният прокурор Сотир Цацаров на излизане от училището, в което гласува.

Това, което очаквам, е следното. На първо място президентът да изпълни конституционните си правомощия. Мисля, че този президент е доказал, че когато има да каже нещо, никога не се страхува и го казва по начин, по който е достатъчно ясен за осъществяване на конституционните му правомощия. На първо място аз не очаквам забавяне. Всяко забавяне първо не е в съответствие със самия процес и второ, ако позволите лично мнение, не е в съответствие с начина, по който работи този президент, коментира Цацаров.

Президентът има право както да подпише указ, с който Иван Гешев да бъде назначен за главен прокурор, така и да не подпише и да върне кандидатурата. При втората хипотеза ще се повтори процедурата и ако Гешев събере 17 и повече гласа, президентът следва да подпише указ. Ако не събере, процедурата се прекратява и започва отново от самото начало, обясни главният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай