Цацаров: Подкрепям Гешев, защото не се огъва

Знам какво е отношението към колегите му, каза главният прокурор

Цацаров: Подкрепям Гешев, защото  не се огъва | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви пред ВСС, че подкрепя кандидатурата на Иван Гешев за нов гл. прокурор. Знам как работи и че не се огъна в най-тежкото време, категоричен бе Цацаров.

„Аз ще подкрепя този кандидат. Ще го подкрепя не защото очаквам от Иван Гешев благодарност. Ще бъда съвсем откровен. Ако аз очаквам Иван Гешев заради подкрепата си за неговата кандидатура, по същите виждания на стоящия от мен би следвало да очаквам благодарност за него за същата подкрепа, която оказах за неговата кандидатура. Аз не я очаквам от никого. Ще подкрепя този кандидат, защото знам как той работи. Знам, че той не се огъна в най-тежкото време. Ще го подкрепя, защото знам какво е отношението към колегите му“, каза още Цацаров.

„Дошло е време, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор“, смята обвинител номер едно. „Мина времето, когато начело на прокуратурата трябваше застане адвокат. Мина времето, в което начело на прокуратурата трябваше да застане съветник на президента и професор по право. Тогава доцент. Мина времето, в което начело на прокуратура трябва да застане наказателен съдия“, заяви още Цацаров.

Той уточни, че няма никакви намерения да се изказва предварително, няма и написан текст, но бил провокиран от изказването на Лозан Панов. Преди него шефът на ВКС прочете от написан текст защо няма да гласува за Гешев.

"Бях 20 години съдия и в душата си съм още съдия. Знам какви трудности ми костваше навлизането в прокуратурата", каза още главния прокурор.

Той припомни каква е била процедурата по време на избора на шефа на ВКС и каква е била по времето на Георги Чолаков. "Когато избирахме кандидата за ВКС, правихме ли този детайлен преглед на неговите професионални качества. Задавахме ли въпросите "Кой?" и "Как го е предложил", за да може сега с тази смелост да задава тези въпроси. Колегата Панов разчита на времето", каза главният прокурор.

Преди в тази зала познавах всички, после останахме само двамата с Георги Колев. След време ще си изляза и аз, и тогава никой няма да помни какво се е случило. Това каза Цацаров по повод на процедурата по избор на шеф на ВКС, която се проведе от предишния Висш съдебен съвет.

Той се спря и на делото Иванчева, което бе споменато многократно по време на изслушването на Гешев. "Опитите Иванчева да бъде превърната в символ на една партия - не успяха. Но Лозан Панов трябва да се срамува, когато пред ВСС протече митинг в защита на председателя Лозан Панов и подсъдимата Иванчева", заяви Сотир Цацаров.

"Длъжен съм да кажа каквото мисля", добави той. Цацаров се спря и на протестите днес в София. "Тези протести имат две категории участници. Едната протестират по лично убеждение, никой не може да ги накара да харесат Гешев, както никой не може да ме накара да харесам Панов", каза главният прокурор.

"Зад другата част от тези протести има гнусна политическа игра. Лидерът на тази партия е фиксиран в институцията "Прокуратура", защото се провали във всички начинания, които му бяха възложени от България и чужбина. Той не може да си го прости. Ако главният прокурор се казваше Христо Иванов, Лозан Панов или Христо Войкикин, нямаше и дума да чуете за реформи. Затова вярвам, че Гешев е доброто решение и ще подкрепя с чиста съвест", заключи Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай