Трима министри докладват всеки ден на Гешев

Щаб под ръководството на главния прокурор следи за спазване на правилата и мерките в условията на извънредно положение

Трима министри докладват всеки ден на Гешев | StandartNews.com
  • Щаб под ръководството на главния прокурор следи за спазване на правилата и мерките в условията на извънредно положение

Трима министри ще докладват всеки ден на главна прокуратура как се изпълняват мерките за овладяване на епидемията от коронавирус у нас. Хората на Кирил Анание, Младен Маринов и Емил Караниколов ще пращат на обвинител № 1 всекидневни доклади според компетенциите си как се прилагат мерките в ресорите им.

Контролът върху дейността им ще е пряката работа на специалния щаб, който бе създаден днес под ръководството на Иван Гешев. Щабът ще следи за спазване на правилата и мерките в условията на извънредно положение, съобщиха от екипа на обвинител № 1.

Под ръководството на главния прокурор на Република България Иван Гешев към Прокуратурата е създаден Щаб във връзка с решението на Народното събрание за въвеждане на извънредно положение на територията на цялата страна от 13.03.2020 г. до 13.04.2020 г., свързано с нарастващото разпространение на новия коронавирус COVID-19.

Щабът ще следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение по преодоляване на негативните последици от разпространението на заболяването, както и ефективното противодействие, разкриване и разследване на престъпленията в тази връзка.

От министрите на здравеопазването, на вътрешните работи и на икономиката се изисква предоставянето на ежедневни доклади за актуалната обстановка в страната, съобразно компетентността им, както и за взетите мерки по изпълнение на отговорностите им.

На административните ръководители на апелативните прокуратури е възложено на специален надзор да бъдат взимани всички досъдебни производства, свързани с нарушаване правилата и мерките в условия на извънредното положение.

Щабът ще взаимодейства и обменя информация с щабовете на другите структури по преодоляване на негативните последици от разпространението на COVID-19 в органите на държавната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай