Тръгва делото за разпространение на радикален ислям във Фейсбук

Тръгва делото за разпространение на радикален ислям във Фейсбук | StandartNews.com

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на делото за мярката за неотклонение на шестимата задържани при акция на ДАНС. Прокурорът по делото Недялко Попова съобщи, че са повдигнати обвинения за разпространение на антидемократична идеология и за пропаганда на война, съобщи Фокус.

На един от задържаните е повдигнато и обвинения за незаконно притежаване на оръжие. Събрани са доказателства за това, че в Пазарджик, Пловдив и Асеновград шестимата са действали в нелегална група, обособена на религиозен принцип с ръководител Ахмед Муса Ахмед. От събраните доказателства е станало ясно, че мъжете са имали дрехи, шапки, ленти, знамена, носещи символите на „Ислямска държава", която е обявена за терористична организация.

В профилите на задържаните във "Фейсбук" има много снимки, видеоклипове и колажи на "Ислямска държава". Прокурорът обоснова за всеки един от групата защо трябва да остане в ареста, като посочи доказателствата събрани при акцията на ДАНС.

За шестимата обвиняеми прокурорът посочи също, че имат многократни пътувания в чужбина и е възможно да се укрият или да напуснат страната, ако бъдат освободени. Освен това, всички имат негативни характеристични справки, в които се посочва, че са настроени негативно към други религиозни общности, че са крайно фанатизирани, за някои, че за агресивни, поради което се иска налагане на постоянна мярка „задържане под стража". Съдебното заседание продължава с изслушването на защитата на обвиняемите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай