Петък,

Топ чиновник на съд за подкупи и пране на пари

От: Рачо Рачев -
295
Топ чиновник на съд за подкупи и пране на пари
A
A
A

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, бившия главен секретар на агенцията Красимир Томов и други двама души. Те са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Харалампиев, който прекара 8 месеца в ареста, е привлечен към наказателна отговорност за това, че от началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г., в качеството му на длъжностно лице, е ръководил организирана престъпна група. В това си качество той лично искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани - в някои случаи експресно (дори в рамките на един работен ден).

Харалампиев упражнявал и търговия с влияние - притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване на удостоверения и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им.

По три обвинения ще отговаря и бившият главен секретар на агенцията. Освен за участие в престъпната група, Томов е обвинен за търговия с влияние и изпиране на пари. В банков сейф той държал 181 930 евро, 152 770 лева, 32 250 щатски долара и 15 британски паунда с обща левова равностойност 563 936,93 лева, които не е декларирал, и за които е знаел, че са придобити чрез тежки умишлени престъпления, извършени от престъпната група. Междувременно Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество внесе иск в Софийския градски съд за отнемане на над 760 000 лева от Томов.

Председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси - злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тези факти и доказателства са отделени материали в отделно досъдебно производство, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Другите двама обвиняеми по делото са предадени на съд за участие в организираната престъпна група.

Обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население. Доказани са случаи, в които Томов лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход - актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото, уточниха от прокуратурата.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com