Теменужка Петкова: Програмата в АЕЦ "Козлодуй" върви по план

Теменужка Петкова: Програмата в АЕЦ "Козлодуй" върви по план | StandartNews.com

Програмата за продължаване на експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" се изпълнява в срок. Това установи по време на проверка в атомната централа министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя инспектира и изпълнението на ремонтната програма за 6-ти енергоблок и разговаря с ръководството на централата. „Удължаването на живота на двата енергоблока в ядрената централа в „Козлодуй" е сред водещите приоритети на българското правителство в енергийния сектор", подчерта Петкова. По време на плановия годишен ремонт до момента е изпълнена една от най-важните задачи - замяна на статор на генератора, поясни изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов. Ремонтните работи на 6-ти блок на ядрената централа също се изпълняват съгласно графика и се очаква те да приключат до 24.10.2015. По време на плановия ремонт се изпълняват необходимите ремонтни работи - профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане със свежо ядрено гориво.

Удължаването на срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок и повишаването на мощността централата до 104 на сто от номинала, е на стойност общо 360 милиона евро. Финансирането на дейностите е включено в инвестиционната и ремонтната програма на АЕЦ „Козлодуй" и се извършва със собствени приходи на дружеството. До момента всички планирани дейности се изпълняват в срок и няма риск от закъснение, стана ясно по време на проверката. Оценките показват, че оборудването е в много добро експлоатационно състояние и необходимите условия за продължаване срока на експлоатация на двата реактора с още 30 г., са налице.

По време на срещите в АЕЦ „Козлодуй" бе обсъдена и възможността ядрената ни централа да се възползва от схема „Младежка заетост", финансирана от Европейския съюз, чрез Агенцията по заетостта. С това ще се даде възможност централата да наеме младежи до 29-годишна възраст, без трудов стаж по специалността, за срок от 6 месеца. Средствата за работни заплати и осигуровки ще се поемат от схемата „Младежка заетост". При оставането им на работа след този срок, социалните и здравните им осигуровки отново ще са за сметка на програмата за още 6 месеца. „Това е много добра възможност ядрената централа да привлече квалифицирани кадри, така че да се гарантира приемственост в нейната работа", каза министър Теменужка Петкова. Участниците в разговорите дискутираха и възможността професионалните гимназии в общините Козлодуй и Враца, откъдето са най-много от работещите в АЕЦ „Козлодуй", да подготвят специалисти за атомната централа. Заместник-председателят на енергийната комисия Валентин Николов предложи създаването на високотехнологичен бизнес-инкубатор в Козлодуй, който да гарантира устойчивост в реализацията на кадрите за централата. В срещата участваха и зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, директорът на бюрото по труда в град Козлодуй Маринела Никола, депутатът от Европейския парламент Владимир Уручев, народният представител Петя Аврамова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай