Сумиста отърва затвора до живот (ОБЗОР)

Сумиста отърва затвора до живот (ОБЗОР) | StandartNews.com

Потвърдиха, че бандата за мокри поръчки се занимавала с екзекуции, палежи и побои

Бандата на "Килърите" с лидер Петър Стоянов - Сумиста правилно са получили тежки наказания, но заради нарушеното им право на защита не могат да бъдат осъдени за най-тежките престъпления. Това става ясно от решението на Върховния касационен съд, с което делото се връща за повторно разглеждане на Апелативния съд във Варна. "Килърите" няма как да бъдат осъдени за убийствата на адвоката Петър Лупов и бизнесмена Румен Рачев, става ясно от заключението на магистратите. Делото е върнато в частта за обвиненията в двете убийства, но потвърждава всички присъди в останалата им част. Тъкмо за смъртта на Лупов и Рачев доживотен затвор получи Пешо Сумиста и аверите му Васил Костов - Кеца и Георги Вълев.
За участие в убийството на Рачев, осъден на 15 години затвор, бе и Янко Попов - Туцо Дебелия, като и в тази част присъдата на апелативния съд е отменена. Отменена е и присъдата от 7 години затвор за Райко Стойнов също за участие в това убийство. Още на втората инстанция подсъдимите бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, като в тази част присъдата влиза в сила. Отмяна на присъдите за другите две убийства обаче се налага заради това, че ключови свидетели на обвинението са били разпитани от Окръжния съд в Шумен без участие на адвокатите на Сумиста. Освен това свидетелката отказала да дава показания заради притеснителни анонимни обаждания, а съдът решил да приеме показанията й от досъдебното производство и освен това да я глоби. Всичко това са съществени процесуални нарушения, които стопират възможността Сумиста и останалите "Килъри" да получат най-тежките наказания, предвидени в закона.

Въпреки допуснатото нарушение на правото на защита на Петър Стоянов ВКС се солидаризира с изводите на долните две инстанции по отношение на обвинението, че подсъдимите са участвали в престъпна банда за мокри поръчки, включително убийства, палежи, взривове и побои.

До развоя на делото се стигна, след като на 21 декември 2012 г. Шуменският окръжен съд призна за виновни всички подсъдими - Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Тогава Стоянов, Вълев и Костов получиха най-тежките наказания - доживотен затвор без право на замяна за участие и в трите убийства, за които бяха обвинени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай