Страсбург се позова на отхвърлена експертиза за смъртта на Чората

Страсбург се позова  на отхвърлена експертиза за смъртта на Чората | StandartNews.com

Съдът в Страсбург се позовава на отхвърлена по делото експертиза на вече покойния професор Стойчо Раданов. В нея няма хистологични проби, заради което българските съдилища я отхвърлиха. Това заявиха Мирослав Писов, един от петимата полицаи, които бяха оправдани у нас за смъртта на Ангел Димитров-Чората в Благоевград на 10 ноември 2005 г. По време на полицейска акция срещу наркодилъра, Чората се барикадира в дома си, а по време на ареста му в полицейската кола издъхна.
Съдът по правата на човека обаче осъди България миналата година, а сега по искане на главния прокурор Сотир Цацаров делото тръгва отново от друг съдийски състав в ВКС.

"Аз съм спокоен, надявам се, че и моите колеги не са притеснени от това решение. Знам истината и доказателствата, затова съм спокоен. Но това дело е уникален случай. Оправдани сме от ВКС, а Европейският съд по правата на човека разглежда по-късно делото по същество. Без никой да ни пита за нищо нас", твърди Писов.

Близките на убития Ангел Димитров пък очакват този път да има справедливост за смъртта му. "Възобновяването на делото ни дава надежда, че виновните за смъртта на сина ми ще бъдат наказани", каза бащата Райчо Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай