Страсбург осъди България за побой над суданец

Страсбург осъди България за побой над суданец | StandartNews.com

Страсбург. Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за провалено от прокуратурата разследване на расистки побой над суданец от двама скинари преди 7 години в центъра на София.

 

Според съдиите в Страсбург българската прокуратура не е счела за необходимо да изясни расистките подбуди на двамата нападатели над африканския гражданин и така правораздаването се е провалило в задължението си да разследва и предотвратява предизвиканите от расови подбуди престъпления.

 

Суданецът ще получи 4000 евро обезщетение от държавата.

 

През май 2007 г. Абду и негов приятел също суданец, са нападнати пред Халите от двама души, впоследствие документално характеризирани от полицията като скинхедс, регистрирани за ред престъпления като хулиганство, грабежи и кражби.

 

Абду понася физически наранявания, които впоследствие са медицински удостоверени. Той е заплашен с нож и става обект на расистки обиди от страна на нападателите.

 

Впоследствие полицията предлага на прокуратурата да започне производство за расистки мотивирано насилие.

 

Прокуратурата отказва, като приема, че нямало достатъчно доказателства за расистката мотивация на деянието – вместо да се разследва, за да бъдат събрани такива. По жалба на Абду се произнася и горестоящ прокурор, който повтаря дословно мотивите на районния, без да обсъди доводите на пострадалия.

 

„Държавата получава своего рода предупреждение за нездравата работа на прокуратурата по дела за престъпления от омраза", коментира адв. Маргарита Илиева, директор на „Правна програма" на Български хелзинкски комитет, която водеше делото.

 

„Слепотата и безразличието на магистратите в такива случаи ни костват колективно самата представа, че основните права са важни. Расовите деяния от есента на 2013 г. също ще свършат с решения срещу държавата, ако прокуратурата не намери начин да се вземе в ръце и да започне дължимата си работа по прилагането на наказателния закон за насилието от омраза", допълва тя, цитирана от представителството на Европейския парламент в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай