Събота,

Стоилов атакува в КС решението за Гешев

От: Агенция Стандарт -
248
Стоилов атакува в КС решението за Гешев
A
A
A

Втори фронт срещу решението на Висшия съдебен съвет да не гласува отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор отвори правосъдният министър Янаки Стоилов. Пред журналисти в Министерския съвет той посочи, че правителството ще иска тълкувателно решение от Конституционния съд за това кой може да иска уволнението на някой от т.нар Трима големи в съдебната власт, но освен това и той лично ще сезира Върховния административен съд заради отказа на съдебните кадровици.

Ако ВАС реши, че има нарушение на Закона за съдебната власт, може да се стигне до отмяна на решението на ВСС и това да наложи съдебният съвет да разгледа отново по същество случая, обясни Стоилов.

Производството в КС пък трябва принципно да установи правомощията на министъра на правосъдието по линия на предсрочното освобождаване на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които водят до уронване на престижа на съдебната власт.

„Явно нормата на цитираната разпоредба е предизвикала противоречиво тълкуване сред членовете на ВСС“, отбеляза Стоилов във връзка с гласуването, което не беше единодушно, предаде bTV. Той посочи, че сегашното определяне на искането му като недопустимо води до заключението, че само другите членове на съдебния съвет могат да инициират такава процедура, „а това противоречи на идеята за баланса и взаимния контрол между властите“.

Правосъдният министър призна, че неговият приемник на поста ще трябва да продължи активността по двете производства: „Искането трябва да бъде поддържано от следващия министър, това ще е важен тест за тези неща, които се говорят – за задълбочаване на съдебната реформа и отчетност на магистратите“.

Отново с по-голям хоризонт е и друго предложение на правосъдното министерство – в Плана за възстановяване да влезе текст, според който институциите, които с действията си са предизвикали осъдителни решения срещу България в ЕСПЧ, да плащат след това от бюджетите си.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com