Незаконен добив на чакъл. Кои фирми са замесени?

Замесени няколко фирми от Благоевградско

Незаконен добив на чакъл. Кои фирми са замесени? | StandartNews.com

Крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма беше разкрит при акция на екоминистерството. Материалите са добивани в землището на село Дрангово, община Петрич. Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата.

Акцията е по разпореждане на Върховна административна прокуратура и в нея участват икономическа полиция, жандармерията, експерти и директорите на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също пристигна на място.

Установени са няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал. В съседното село Ръждак пък е открито голямо количество (около 2-3 хил. кубика) депониран материал.

Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична. 

Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай